ΥΠΑΜ στην Ιταλία – Τι είπε για Λιβύη, Μαρί και εξοπλισμό από ΗΠΑ (βίντεο)

Επαφές χθες στην Ιταλία είχε ο Υπουργός Άμυνας, Ανδρέας Αγγελίδης. Οι χθεσινές επαφές περιορίστηκαν με αρμόδιους από το γραφείο του Πρωθυπουργού και των Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας.

Η επίσκεψη στη Ρώμη λαμβάνει χώρα έπειτα από πρόσκληση του Ιταλού ΥΠΑΜ Lorenzo Guerini προς τον Κύπριο ομόλογό του και η επίσημη συνάντηση των δύο θα γίνει σήμερα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Sigma», ο κ. Αγγελίδης είπε πως έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός για αλληλοενημέρωση σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο σχετικά με την αμφισβήτηση της

ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και για τις μεγάλες ανησυχίες που υπάρχουν με τα τεκταινόμενα στη γύρω περιοχή. 

Πρόσθεσε πως δίδεται μεγάλη σημασία και στη στρατιωτική συνεργασία με την Ιταλία και σημείωσε πως τέτοια συνάντηση έχει να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει μια αναβάθμιση στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. Η περίοδος που λαμβάνει χώρα δίνει το δικό της στίγμα, για αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας και του συντονισμού ενεργειών.

Στην ατζέντα κυριαρχεί η ενημέρωση για το ενεργειακό πρόγραμμα και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει διαφοροποίηση για το λιβυκό, σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης είπε πως οι Ιταλοί έχουν τις ανησυχίες τους για τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως «είναι και τα συμφέροντα πολλά, αλλά και οι έγνοιες για να υπάρχει μια ισορροπία σε αυτό το ζήτημα».

Ανέφερε πως επηρεάζονται όχι μόνο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνεχιζόμενη επεκτατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Λόγω των συμφερόντων και της ιστορικής σχέσης και εμπορικής παρουσίας της Ιταλίας στη Λιβύη, πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες από τη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, «το γεγονός είναι ότι έχουν αντιληφθεί ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας από πλευράς Τουρκίας και ότι όντως πρέπει να ληφθούν σοβαρές πλέον αποφάσεις για τον τρόπο αποτροπής αυτής της συμπεριφοράς».

Σχετικά με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Αγγελίδης είπε πως εξετάζεται το αν θα υπάρξει οπλική αναβάθμιση με αμερικανικό οπλισμό σε βάθος οκταετίας. Με τον νέο αμερικανικό νόμο έχει ανοίξει πλέον αυτό το παράθυρο.

«Το σωστό και το πρέπον» για το τι θα πράξει το Υπουργείο Άμυνας, είπε ο κ. Αγγελίδης, είναι να «αναλύσουμε κατ’ αρχήν αυτό το νομοσχέδιο στα πλαίσια της δικής μας δικαιοδοσίας και θα δούμε την πολιτική και στρατηγική που καθορίζεται και τίθεται στις πρόνοιες αυτού του νόμου, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ενέργειες που πρέπει εμείς να κάνουμε προς αυτή τη κατεύθυνση για ενίσχυση της σχέσης μας μαζί με το Ισραήλ, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, που υπάρχουν ειδικές πρόνοιες σε αυτό τον νόμο». Η πολιτική αυτή πρέπει να καθοριστεί με το ΥΠΕΞ και με τις οδηγίες του Προέδρου. Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε εκπαιδεύσεις και οικονομική ενίσχυση προς αυτή τη κατεύθυνση, κάτι το οποίο θα τύχει αξιοποίησης. Ανοίγει μια ακόμη επιλογή για αγορά οπλικών συστημάτων.

Σχετικά με τις κατηγορίες για «στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού», ο Κύπριος ΥΠΑΜ ξεκαθάρισε πως με το στάτους κβο, η Εθνική Φρουρά οφείλει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της και δεν δημιουργείται υπόβαθρο για οτιδήποτε άλλο. Επίσης, σαν ΥΠΑΜ, λαμβάνοντας υπόψη την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης και την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, «πιστεύω ότι το να δημιουργούμε το σωστό υπόβαθρο έτσι ώστε με τη βοήθεια του Θεού και με οποιαδήποτε λύση, η οποία βέβαια θα είναι στα πλαίσια τα οποία είναι δική μας επιθυμία, προς όφελος του κυπριακού λαού, εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση μας με την ΕΕ στα πλαίσια της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, της PESCO». Συνεπώς, οι ενέργειες του ΥΠΑΜ είναι προς την κατεύθυνση, τόσο της αποτρεπτικής ισχύς όσο και του καταλυτικού ρόλου της ΚΔ στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Τέλος, σχετικά με την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, ο ΥΠΑΜ είπε πως υπάρχει σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και ένα χρόνο και έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός. Ο κ. Αγγελίδης δεν θέλησε να πει περισσότερα δημόσια, απλώς ανέφερε πως γίνονται ενέργειες και θα ανακοινωθούν περισσότερα όταν τα πράγματα είναι έτοιμα.

Οι επαφές του Κύπριου ΥΠΑΜ στην Ρώμη γίνονται σε μια περίοδο που η διπλωματική στάση της Ιταλίας προκαλεί ερωτήματα σε Λευκωσία και Αθήνα, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα επαφές με Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκία, όπως η χθεσινή συνάντηση Ερντογάν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, ενώ πριν μια βδομάδα έγινε συνάντηση του Ιταλού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα