Συνάντηση Κομισιόν-Τσελίκ για ενίσχυση συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

O Πρώτoς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς και οι Επίτροποι Αβραμόπουλος και Κινγκ, δέχθηκαν σήμερα τον Ομέρ Τσελίκ, Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ.

Οι τέσσερις είχαν μια "ανοιχτή, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτησαν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις

ΕΕ - Τουρκίας, ιδίως τη μετανάστευση και τη δήλωση της ΕΕ - Τουρκίας, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και την υποστήριξη της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "πάνω απ' όλα, η συνάντηση αντανακλά και επιβεβαιώνει την αμοιβαία μας δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί".

Ο πρώτος αντιπρόεδρος και οι Επίτροποι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και τόνισαν ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της να παρέχει στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη 2,2 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα στο 2016. Η Κομισιόν θα υποβάλει μια αναθεωρημένη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα (7 Δεκεμβρίου).

"Εν συντομία, συζητήθηκε η πρόοδος σε σχέση με τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων και η Κομισιόν επανέλαβε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της επί της διαδικασίας αυτής. Η Κομισιόν θα συνεχίσει τον στενό διάλογο με την Τουρκία για να βρεθούν οι λύσεις που θα επιφέρουν τις νομοθετικές και διαδικαστικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων”, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα