Συνάντηση - σταθμός το αυριανό τετ α τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Η αυριανή συνάντηση των ηγετών θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ωστόσο ότι η πλευρά μας ευελπιστεί να πετύχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει.

«Θεωρούμε την αυριανή συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική - είναι η πρώτη φορά που στην ουσία από το 2004 θα συζητηθούν αυτά τα θέματα στη Λευκωσία μάλιστα ανάμεσα στους δύο ηγέτες - και ευελπιστούμε - εργαζόμαστε, έγινε προεργασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας -ότι αύριο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Θα δούμε τη συζήτηση, σίγουρα είναι η αρχή μιας συζήτησης», ανέφερε

ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς και ρεαλιστές ότι δεν αναμένουμε να υπάρξει συμφωνία ή κατάληξη αύριο, θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης, αλλά ευελπιστούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε κάτι το οποίο θα είναι καθοριστικό για την όλη πορεία των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Κληθείς να πει αν αύριο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για αυτά τα κρίσιμα κεφάλαια και ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αύριο θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων από πλευράς των δύο ηγετών, θα έλεγα ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

«Ακολούθως οι δύο ηγέτες θεωρώ ότι θα συμφωνήσουν τις επόμενες συναντήσεις οι οποίες λογικά θα ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα συνεχίζονται μέχρι την ημερομηνία μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα αποφασίσουν τις ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών και ενδεχομένως και την ημερήσια διάταξη που θα απασχολήσει τις συναντήσεις αυτές. Να κάνουμε υπομονή», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίων Αποδήμων όπου ενωρίτερα προέβη σε ενημέρωση των συνέδρων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς τι περιλάμβανε η ενημέρωση προς τους απόδημους, είπε ότι «πέραν από τις ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς επίσης του διαπραγματευτή που θα ακολουθήσει, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τη στρατηγική που ακολουθούμε για επίλυση του Κυπριακού, να ανταλλάξουμε απόψεις πώς πετυχαίνουμε τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, αλλά και να ενημερώσω για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και για την αυριανή πολύ σημαντική συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Η επόμενη μέρα στο κυπριακό, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Σε ερώτηση αν η στρατηγική για το Κυπριακό έχει αλλάξει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, είναι γεγονός ότι η όποια εξέλιξη στην Τουρκία αναπόφευκτα λόγω και του Κυπριακού επηρεάζει τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ως δύο γενικότερα σχόλια θα ήθελα να αναφέρω ότι (το πραξικόπημα) ενισχύει την επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο της λύσης οι όποιες στρατιωτικές εγγυήσεις από πλευράς Τουρκίας ή παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τα γεγονότα στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας αυτή.

Από την άλλη οι εξελίξεις στην Τουρκία θεωρώ ότι στέλλουν και ένα σαφές μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τις εξαρτήσεις που υπάρχουν για τους Τουρκοκύπριους από την Τουρκία, ή ένα κοινό μέλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία σε μια επανενωμένη Κύπρο κράτος μέλος της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή ηγεσία αντιλαμβάνεται τον τουρκικό κίνδυνο από την αστάθεια στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήταν ορθό να μιλήσω εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Όλα θα εξαρτηθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά θεωρώ ότι γενικότερα όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά και η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία της δική μας πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα