Συμβούλιο Αρχηγών: Ενημέρωσε για Κυπριακό ο ΠτΔ – Οι παρεμβάσεις

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:00 η λεπτομερής ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα όσα διαμείφθηκαν με την Τζέιν Χολ Λουτ την περασμένη βδομάδα αναφορικά με το Κυπριακό.

Αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν εντός της Σύσκεψης Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέγνωσε έγγραφο που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του Προεδρικού, έδωσε τον λόγο στους πολιτικούς αρχηγούς για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, υποβλήθηκαν

διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν έχει την αίσθηση πως έπεισε την κυρία Λουτ για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις και αν αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Αμερικανίδα διπλωμάτης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες, προσθέτουν ότι άλλος πολιτικός αρχηγός, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συζητείται στην ίδια συνάντηση Κυπριακό και ενεργειακά, καθότι στέλνονται λανθασμένα μηνύματα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αποχώρησε από το Συμβούλιο Αρχηγών πριν το τέλος της συνεδρίασης, λόγω έκτακτης αναχώρησής του για το εξωτερικό.

Ο ίδιος ανέφερε: «Ο ΠτΔ προέβη σε μια πολύ αναλυτική ενημέρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το Κυπριακό και για την τελευταία συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Λουτ. Είχα την ευκαιρία, με την άδεια του Προέδρου και των συναδέλφων Προέδρων των κομμάτων, και έκανα και την τοποθέτηση εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθειά του για επανέναρξη του διαλόγου πάνω στις βασικές αρχές. Σε αναζήτηση μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πλαίσιο Γκουτέρες, τις παραμέτρους στο σύνολό τους, που εκεί διασφαλίζεται ότι η Κύπρος, κατά την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μπορεί με τη λύση να είναι ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Ερωτηθείς από το ΣΙΓΜΑ αν θεωρεί ότι έχουν σταλεί θετικά μηνύματα μετά την επίσκεψη της κυρίας Λουτ, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού η κυρία Λουτ, σημείωσε δεν έχει δει ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί «Plan B», υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει “Κύπρος Β”, για να υπάρχουν plan b».

Γύρω στις 12:45 ξεκίνησε ενημέρωση για τα ενεργειακά. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του ΣΙΓΜΑ Χρίστο Χαραλάμπους, αναμένεται να ληφθεί σημαντική πολιτική απόφαση σε σχέση με την αποδοχή ή όχι του αιτήματος της εταιρίας Noble για αλλαγή του ποσοστού κέρδους από το κοίτασμα «Αφροδίτη», ώστε να προχωρήσει η εξόρυξη.

Ο κ. Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς με διαφάνειες σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα