Συμμαχία: Δεν θα είναι εύκολη η λήψη ουσιαστικών κυρώσεων κατά Τουρκίας

Τη θέση ότι δεν θα είναι εύκολη η λήψη ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας διατυπώνει η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωσή της. Παράλληλα εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να παραγνωρίζουν τις MED7 αλλά ταυτόχρονα χώρες μέλη της ΕΕ έχουν δικά τους συμφέροντα και γι’ αυτό καθιστά δύσκολη τη λήψη ουσιαστικών κυρώσεων. Η Συμμαχία αναφέρεται και στο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Δεν θα είναι εύκολη η λήψη ουσιαστικών κυρώσεων

επί της Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί κάποιες χώρες - και κατά κύριο λόγο η προεδρεύουσα Γερμανία, φέρουν ενστάσεις αφού έχουν τα δικά τους συμφέροντα και προφανώς θα παρεμποδίσουν την όποια προσπάθεια για ομόφωνη απόφαση.

H Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι δεν μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να παραγνωρίσουν τις επτά μεσογειακές χώρες, οι οποίες είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενες από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Γαλλία θα πορευθεί ακόμα και μόνη της, στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και απέναντι από την Τουρκία. Η Γαλλία για τα δικά της συμφέροντα αποφάσισε να επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο, το δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Άρα, ακόμα και αν δεν πετύχουμε τις ουσιαστικές κυρώσεις επί της Τουρκίας, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Γαλλία είναι η αποτρεπτική εκείνη δύναμη που θα κάνει τον Ερντογάν να σκέφτεται δύο και τρεις φορές, αν θα υλοποιήσει τα σχέδια του απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το ταξίδι αστραπή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μία διπλωματική προσπάθεια σε όλες τις χώρες της περιοχής μας, με στόχο να περιορίσουν την όποια παρουσία της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ μάλιστα έχουν εντάξει σε αυτό τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία την Κίνα και την Κύπρο, όμως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτιστούν με την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Η λογική των ΗΠΑ είναι ότι για να είναι μία χώρα φιλικά προσκείμενη προς την Αμερική, πρέπει να έχει εχθρικές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Κάτι στο οποίο δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί η Κύπρος καθώς είναι παραδοσιακά φίλη χώρα με Κίνα και Ρωσία. Οι ΗΠΑ ζητούν δυσανάλογα ανταλλάγματα απ' αυτά που προσφέρουν.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ν' αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως στρατηγικό τους σύμμαχο στην περιοχή. Εάν οι ΗΠΑ σύρουν Ελλάδα και Κύπρο σε διάλογο με την Τουρκία, δεν θα είναι προς εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων αλλά προς εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων. Πιθανόν ο Μάικ Πομπέο να έρχεται στην Κύπρο για να παρεμποδίσει τη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα οδηγήσουν το στρατηγικό τους σύμμαχο στην περιοχή, δηλαδή την Τουρκία, σε δύσκολη θέση. Παράλληλα, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη στροφή της Ελλάδας προς τον γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αφού θέλουν να έχουν κάτω από τη δική τους άμεση επιρροή Ελλάδα και Κύπρο

Σε ότι αφορά τη χθεσινοβραδινή αναφορά του ΠτΔ στους MED 7, για δέσμευση του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά στο πλαίσιο ΔΔΟ, εξακολουθούμε να διερωτόμαστε προς τι αυτή η εμμονή και επιμονή σε ένα πλαίσιο λύσης που αποδεδειγμένα δεν αποφέρει καρπούς εδώ και μισό αιώνα περίπου. Πόσο μάλλον ένα σχέδιο λύσης που αποδείχθηκε και μετά το Σχέδιο Ανάν, ότι θα είναι ένα σχέδιο εξυπηρέτησης των τουρκικών συμφερόντων και θα οδηγήσει την Κύπρο σε ομηρία από την Τουρκία.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα