Συμμαχία χωρίς… συμμάχους

Εκτός Συμμαχίας Πολιτών ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και κορυφαία ηγετικά στελέχη
«Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ' όψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος και την αξιοπιστία μας», ανέφεραν οι έξι αποχωρούντες

Αποδόμηση της ηγετικής πυραμίδας της Συμμαχίας Πολιτών σημειώθηκε χθες, μετά την ομαδική αποχώρηση έξι στελεχών του κινήματος. Παράλληλα, ως ανεξάρτητος βουλευτής Λεμεσού θα συνεχίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία

ο Παύλος Μυλωνάς, καθώς χθες διαχώρισε και επίσημα τη θέση του από τη Συμμαχία Πολιτών.

Ως γνωστόν, ο κ. Μυλωνάς ήταν ένα από τα στελέχη εκείνα που εξέφραζαν έντονη διαφωνία με την πρόθεση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς πίστευε πως ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος έπρεπε να έχει έναν κοινό υποψήφιο. Η διαφωνία κορυφώθηκε μετά την εξαγγελία του κ. Λιλλήκα και η αποχώρησή του από τις τάξεις του κινήματος, με το οποίο εξελέγη ως συνεργαζόμενος, ανακοινώθηκε χθες το πρωί.

Της ανακοίνωσης Μυλωνά ακολούθησε, μερικές ώρες αργότερα, η ανακοίνωση αποχώρησης έξι ιδρυτικών στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, όλοι μέλη της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος. Πρόκειται για τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Στέλιο Αμερικάνο, τον Αντιπρόεδρο Στέλιο Στυλιανού, τον Εκπρόσωπο Τύπου Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, τη Γενική Γραμματέα Ειρήνη Μάντολες, την Πρόεδρο της Οργάνωσης Γυναικών Μαρίνα Δημητρίου και τον τέως βουλευτή και μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Νίκο Κουτσού.

Δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο
Στην ανακοίνωσή τους οι έξι ανέφεραν ότι «τα επιχειρήματα, οι ενστάσεις και τελικά η διαφορετική μας άποψη, σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, έχουν καταγραφεί, ήδη, δημόσια. Δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα. Αφορούν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο όφειλε, κατά τη γνώμη μας, η Συμμαχία Πολιτών να κινηθεί εν όψει των Προεδρικών Εκλογών και στους στόχους που θα έπρεπε να θέσει».

Συνέχισαν λέγοντας πως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδρυτικές και πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ακόλουθοι θα έπρεπε να ήταν οι καθοδηγητικοί μας άξονες:
(α) Νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό.
(β) Απαλλαγή από το καταστροφικό για τον τόπο δίπολο εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.
(γ) Δημιουργία των συνθηκών μόνιμης συνεργασίας και συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων του «ενδιάμεσου χώρου».

«Ως εκ τούτου, εισηγηθήκαμε ως αναγκαία και απαραίτητη τη διαβούλευση και σύμπραξη με τις δυνάμεις του "ενδιάμεσου χώρου" προς εξεύρεση και στήριξη ενός κοινού υποψηφίου. Αυτό το πολιτικό πλαίσιο τέθηκε, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε, και η Συμμαχία Πολιτών οδηγήθηκε τελικά στην υποψηφιότητα του Προέδρου της», πρόσθεσαν. Τόνισαν, δε, πως με αυτήν την απόφαση διαφωνούν, καθώς «δεν εξυπηρετεί την πατρίδα. Δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους βασικούς διακηρυγμένους πολιτικούς στόχους της Συμμαχίας Πολιτών».

Προβληματική και επιζήμια
«Στηρίξαμε τον Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Συνταχθήκαμε μαζί του στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Πορευτήκαμε μαζί στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Γιατί, λοιπόν, να αρνηθούμε τώρα τη θωράκιση της υποψηφιότητάς του;

Για τον λόγο ότι αυτή αντιστρατεύεται τον στόχο που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Την απομάκρυνση από τη διακυβέρνηση των τελευταίων 10 χρόνων και τη χάραξη μιας νέας πορείας στο Κυπριακό. Αυτό πιστεύουμε αποτελεί ένα αυτονόητο συμπέρασμα της κοινής λογικής», ανέφεραν περαιτέρω.

«Θεωρούμε ότι τα οριστικά δεδομένα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Προεδρικών Εκλογών [Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και ΑΚΕΛ (με δικό του υποψήφιο)] καθιστούν την επιμονή σε μεμονωμένη υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, εξαιρετικά προβληματική και επιζήμια. Μια τέτοια επιλογή δεν έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας και αυτό δεν είναι μομφή ή αμφισβήτηση για τις ικανότητες ή την καταλληλότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών.

Αποτελεί, τουλάχιστον, εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο η υποψηφιότητα αυτή να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεπερνώντας, ταυτόχρονα, αυτές των Νικόλα Παπαδόπουλου και υποψηφίου του ΑΚΕΛ», τονίζουν, υποδεικνύοντας ότι ως συνέπεια θα προκύψουν διλήμματα, τα οποία είναι προς το συμφέρον του τόπου και της Συμμαχίας να αποφευχθούν.

«Δεν μπορούμε να συμβάλουμε, άμεσα ή έμμεσα, στην επανεκλογή είτε του Νίκου Αναστασιάδη είτε του ΑΚΕΛικού υποψηφίου. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο», υπογράμμισαν οι έξι.

Δεν προσθέτει κάτι η παραμονή
Περαιτέρω οι αποχωρούντες κομματικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι:
· Δεν ενταχθήκαμε ούτε και στηρίξαμε τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα για τα αξιώματα ή τις καρέκλες. Αντίθετα, το 2013 τα αποκηρύξαμε για να τον υποστηρίξουμε, με προσωπικό και πολιτικό κόστος.

· Δεν ταυτιζόμαστε ούτε υποστηρίζουμε πρόσωπα. Διαχρονικά παραμένουμε σταθεροί σε πολιτικές θέσεις και αξίες, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

· Δεν αποδεχόμαστε τη σύμπτυξη αφύσικων συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουμε καμιά σχέση. Τέτοιες συνεργασίες τις απορρίπτει και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες,

· Διαφορές πολιτικής υπάρχουν και με τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», ωστόσο μπροστά μας έχουμε προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να δώσουμε στον κυπριακό λαό μια πρόταση ελπίδας, μια εναλλακτική πρόταση από την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος, μια πρόταση σύγχρονης, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης πέραν των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Εξηγούν ότι προβληματίστηκαν σοβαρά και έλαβαν υπ' όψιν τις απόψεις όλων. «Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία υπό τις περιστάσεις», τόνισαν. «Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ' όψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος και την αξιοπιστία μας», πρόσθεσαν. Ανέφεραν ότι αποχωρούν από τα κομματικά αξιώματα χωρίς προσωπικές ατζέντες, αιχμές ή χαρακτηρισμούς σε βάρος οιουδήποτε, με σοβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

«Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών και ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, στον κατάλληλο χρόνο, θα τοποθετηθούμε συλλογικά, συντεταγμένα και ξεκάθαρα με βάση τις πιο πάνω πολιτικές μας απόψεις», κατέληξαν οι έξι διαφωνούντες.

Δεν υπάρχουν θεόσταλτοι σωτήρες
Στη δική του ανακοίνωση, ο Παύλος Μυλωνάς κάνει λόγο για ανάγκη συστράτευσης γύρω από τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ καταλογίζει ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα για τα κακώς έχοντα του τόπου.

Επί λέξει αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η απόφασή μου για αποχώρηση από τη Συμμαχία Πολιτών και τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής μου πορείας ως ανεξάρτητος βουλευτής οφείλεται στη σοβαρότατη διαφωνία μου με την απόφαση του κυρίου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές.

Για μένα, υπέρτατος στόχος της πολιτικής μου δράσης ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η αλλαγή στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης με τον τερματισμό της κομματοκρατίας σε όλους τους τομείς του βίου των πολιτών. Δηλαδή, η επαναφορά της ιδιότητας του πολίτη και όχι του πελάτη.

Ακόμα, οι σοβαρότατες ευθύνες του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, τόσο για την καταστροφή της οικονομίας όσο και για τη διαφθορά και την ατιμωρησία, καθώς επίσης και η συμπόρευσή τους στο Κυπριακό, δεν μπορούν να τύχουν οποιασδήποτε στήριξης ή ανοχής.

Αυτές είναι οι διαχρονικές μου θέσεις, αυτές ήταν και προεκλογικά και μετεκλογικά και έτσι θα παραμείνουν. Δεν υπάρχουν για μένα θεόσταλτοι σωτήρες, αλλά συλλογικότητα, συστράτευση και ενότητα όλων των δυνάμεων για την επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί».

Δεν παρεκκλίνουν
Η Συμμαχία Πολιτών τοποθετήθηκε μετά την ανακοίνωση του Παύλου Μυλωνά, ενώ δεν επανήλθε κατόπιν της γνωστοποίησης της απόφασης των υπόλοιπων στελεχών.

Η δήλωση του κινήματος αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ως Συμμαχία Πολιτών σεβόμαστε την απόφαση του κ. Μυλωνά να παραιτηθεί από το Κίνημα. Είναι πολιτικά ηθικό όταν κάποιος δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόφαση της πλειοψηφίας ενός Κινήματος, να αποχωρεί. Ως Συμμαχία Πολιτών διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε παρεκκλίναμε από τις αρχές μας.

Ήμασταν και παραμένουμε κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και δεν το διαπραγματευόμαστε γιατί πρόκειται για την επίσημη διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Ήμασταν και παραμένουμε αντιμνημονιακό Κίνημα. Δεν ψηφίσαμε κανένα μνημονιακό νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική δημιουργεί αύξηση των ανισοτήτων, αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και οδηγεί μεγάλη μερίδα του λαού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

»Ήμασταν και παραμένουμε υπέρ της άμεσης και σωστής εφαρμογής του ΓΕΣΥ γιατί θεωρούμε εγκληματικό να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές και κάποιοι να προωθούν τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Ήμασταν και είμαστε κατά των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού για τούτο και είμαστε οι μοναδικοί που δεν καταδεχτήκαμε να δώσουμε λίστες διορισμού για ημικρατικούς οργανισμούς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τουναντίον καταθέσαμε σωρεία Προτάσεων για πάταξη της κομματοκρατίας, που είναι η πηγή της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ευχόμαστε τέλος στον κ. Μυλωνά καλή συνέχεια και τον ευχαριστούμε για τη σύντομη συνεργασία».

Αγγελίδης: Εθνικά επιζήμιες οι δύο υποψηφιότητες
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός πως ο Αντιπρόεδρος Σίμος Αγγελίδης, παρά το γεγονός πως συμπεριλαμβανόταν από την αρχή στους διαφωνούντες, τελικά επέλεξε να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους και να παραμείνει στις τάξεις της Συμμαχίας.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», εξήγησε το σκεπτικό του ως ακολούθως:
«Παραμένω στη διαφωνία μου για τις δύο υποψηφιότητες. Δεν παραιτούμαι αυτήν τη στιγμή. Θεωρώ ότι θα πρέπει και οι δύο να ρίξουν τους τόνους κι αυτοί και οι οπαδοί τους. Ας τρέξουν οι δύο υποψηφιότητες ταυτόχρονα και παράλληλα, και στην πορεία, όταν θα φαίνεται πως η μία έχει πιο πολλή δυναμική, θα πρέπει η άλλη να αποσυρθεί».

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί εφόσον ξεκαθαρίσουν τα πάντα αλλά θα επιμείνει πως πρέπει να είναι μόνο μία υποψηφιότητα. «Με την παραμονή μου εκεί μπορώ να εξυπηρετήσω καλύτερα αυτόν τον στόχο της μίας υποψηφιότητας», εξήγησε. Ευθύνη φέρουν και οι δύο για το γεγονός πως αντί να ενωθούμε και να συγκεντρώνουμε τα πυρά εκεί που πρέπει, στο τέλος ανταλλάζουμε φίλια πυρά μεταξύ μας και μάλιστα με αχρείαστα χτυπήματα κάτω από τη μέση, σχολίασε.

«Είναι εθνικά επιζήμια η κατάσταση όταν υπάρχουν δύο υποψηφιότητες του ενδιάμεσου χώρου. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και το καλό του τόπου και αυτό είναι μήνυμα προς όλους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα