Συμφώνησαν… για διαπραγμάτευση

Διατεθειμένη να αποδεχθεί την απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων φέρεται η ελληνική κυβέρνηση
Το «κουαρτέτο» γυρίζει στην Ελλάδα για να κατευθύνουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση σε εργασιακά, συντάξεις και φορολογία

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους επικεφαλής των Θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα

και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, επιτεύχθηκε χθες μετά από μία συνεδρίαση-εξπρές του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ωστόσο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στο non paper που έδωσε στη δημοσιότητα χρησιμοποιεί τη λέξη «πολιτική συμφωνία», που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική συμφωνία.

Η Αθήνα θεωρεί ότι θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του προγράμματος. Επίσης αναφέρει ότι πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ, για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Η Αθήνα δεν έχει υποχρέωση να νομοθετήσει μέτρα για να επιστρέψουν οι Θεσμοί και αν και όταν νομοθετήσει, θα έχει και το δικαίωμα να νομοθετήσει και αντίστροφα, αναδιανεμητικά μέτρα για την περίπτωση που οι στόχοι ξεπεραστούν. Οι Υπουργοί πάντως δεν ξεκαθάρισαν επίσης το για πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5% - κάτι που θα αποφασιστεί μόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, με τρόπο όμως που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές.

Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει έτσι και αλλιώς ένα «σημαντικό πακέτο μέτρων, περιλαμβανομένων των φορολογικών και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων».

Οι Θεσμοί επιστρέφουν
Την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας» την τελευταία εβδομάδα, τόνισε και, συνεπεία αυτού, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και το φορολογικό.

«Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», υπογράμμισε επιπλέον.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά ακόμα. Όπως εξήγησε, «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup, όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά «όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη, λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης» (σ.σ. έμμεση αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δήλωσε πολύ χαρούμενος από τη σημερινή εξέλιξη και τόνισε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη των Θεσμών.

Η πραγματική έκπληξη, όμως, ήρθε από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε έκανε δηλώσεις και για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες είπε κάτι θετικό για την Ελλάδα.

«Θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη πραγματικά πάει πολύ καλά. Και στην Ελλάδα φαίνονται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε μια καλή οδό. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Ελπίζω οι Θεσμοί να καταλήξουν σε μια κοινή στάση για την Ελλάδα, περιμένουμε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Μοσκοβισί: «Τα στοιχεία μάς εκπλήσσουν θετικά»
Από την πλευρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη βούληση απ' όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «πολύ θετικές επιδόσεις» εντός του 2016, προσθέτοντας ότι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να κρατήσουν την Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά.

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων», ενώ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση, που να σηματοδοτεί το «φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε τη διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι πιο μακρές συζητήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματικές. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δουλεύει για να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει βούληση, υπάρχει ένας ανοιχτός πολιτικός δρόμος.

«Θα πρέπει να γίνει δουλειά, θέλουμε καλύτερη αγορά εργασίας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υπάρχει εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και, με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει, η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία μάς εκπλήσσουν θετικά. Οι δαπάνες έχουν μειωθεί κάτω από το όριο που είχαμε θέσει. Η Ελλάδα είχε θετικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει 2% στόχο πλεονάσματα. Βλέπω ότι υπάρχει μια νέα ώθηση, υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχει πεδίο προετοιμασίας, ώστε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς», προσέθεσε.

Η Ελλάδα πλήρωσε €2 δις στον ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έλαβε χθες αποπληρωμή του δανείου €2 δις από την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση συμβατικής υποχρέωσης, σε συνέχεια της πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου από μία από τις τράπεζες που συμμετείχε το 2015 σε τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

«Η έγκαιρη πληρωμή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα κατά το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM. Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε €5,4 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό αυτό έχει ληφθεί από τα €25 δις που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Προϋπόθεση της έγκρισης για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πώληση της θυγατρικής της Finansbank, καθώς και το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. O ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή τού εν λόγω ποσού από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ESM. Η επιστροφή δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μέτρων βραχυπρόθεσμου χρέους για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα