Συμφιλίωση ύστερα από έξι χρόνια

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
Καταβολή ισραηλινών αποζημιώσεων ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία και συνεργασία στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ανάμεσα στις πιθανές πρόνοιες της επαναπροσέγγισης

Στην Ρώμη ολοκληρώθηκε το διπλωματικό θρίλερ για την τελική συμφωνία επαναπροσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Όπως επιβεβαίωσε εκ μέρους του ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου επίσημος Ισραηλινός αξιωματούχος στο AFP, μετά από έξι χρόνια οι δύο χώρες αποφάσισαν

να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με το CNN Turk, την ισραηλινή αντιπροσωπία στη Ρώμη εκπροσώπησε ο ειδικός απεσταλμένος του Νετανιάχου, Τζόζεφ Τσιετσανόβερ, ενώ επικεφαλής της τουρκικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινίρλιογλου.

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα επίσημα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπιναλί Γιλντιρίμ, με ξεχωριστές δηλώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό βρέθηκε προηγουμένως επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Οι πρόνοιες της συμφωνίας
Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά και τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές των δύο πλευρών, η συμφωνία περιλαμβάνει την καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους του Ισραήλ, ύψους 20 εκατομμύριων δολαρίων, για εκείνους που σκοτώθηκαν στην επιδρομή του Μαβί Μαρμαρά το 2010, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της δεσμεύτηκε για μείωση των νομικών κυρώσεων εναντίον των Ισραηλινών αξιωματικών που συμμετείχαν στην αιματηρή επιχείρηση.

Επιπλέον, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Υnews» έκανε λόγο για συμφωνία κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, καθώς και την επανενεργοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.

Η Άγκυρα εκτιμάται επίσης ότι θα απαγορεύσει στην Χαμάς να εκτελεί επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από το έδαφός της. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, προκειμένου να τον καθησυχάσει για τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, το Ισραήλ θα εγκρίνει την ανέγερση ενός νοσοκομείου, ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και ενός εργοστασίου για την παραγωγή πόσιμου νερού στη Γάζα.

Αντιδράσεις και διαβεβαιώσεις
Πάντως ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Gideon Sa'ar επιτέθηκε στη συμφωνία χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. «Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στην Τουρκία για το Μαρμαρά;», διερωτήθηκε προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι οι αναφορές αυτές δεν είναι αληθείς. Αλλά αν είναι, αυτό αποτελεί εθνική ταπείνωση και μια πρόσκληση προς τους μισητές του Ισραήλ για να ξεκινήσουν νέους στολίσκους και λιβέλλους».

Εν τω μεταξύ η οικογένεια του Ισραηλινού στρατιώτη Oron Shaul hy'd, που πιστεύεται ότι κρατείται όμηρος από τη Χαμάς, έστησε χθες σκηνή διαμαρτυρίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της για τη συμφωνία με την Τουρκία, εκτός αν ο γιος τους επιστραφεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην «Times of Israel», δήλωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε γράψει μια δεσμευτική επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι προτίθεται να εργαστεί προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των πτωμάτων των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα