Συλικιώτης: Ζητεί ενεργειακό κόμβο παραγωγής LNG

Υπέρ της δημιουργίας ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου με την ανάπτυξη ικανότητας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, τάσσεται ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης.

Υπογραμμίζει δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτά τα αποθέματα προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού." Μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, η αναφορά αυτή βρίσκεται στο τελικό

κείμενο της έκθεσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια, το οποίο ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ΙΤΡΕ).

Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή ΙΤΡΕ αλλά και ως σκιώδης εισηγητής για την έκθεση της Ενεργειακής Ασφάλειας είχε καταθέσει τροπολογία για την ανάδειξη των προοπτικών που δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και την ανάγκη αξιοποίησής τους. Η εν λόγω τροπολογία είχε συνυπογραφθεί και προωθήθηκε και από τον Ευρωβουλευτή Λ. Χριστοφόρου. Στην συνέχεια, σε συνεργασία με την ομάδα των Σοσιαλιστών, η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στις συμβιβαστικές τροπολογίες, οι οποίες έγιναν δεκτές από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η υπερψήφιση ακόμη μιας τροπολογίας που κατέθεσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του κου Συλικιώτη, η οποία τονίζει την σημασία και ανάγκη να προωθηθεί η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Ιδιαίτερα αρνητική στο κείμενο κρίνεται η πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή της Επιτροπής υπό καθεστώς παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις για διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και η εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγηση των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών . Η εφαρμογή της πρότασης αυτής που επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, περιορίζει την κυριαρχία των κρατών, υποβαθμίζει τον ρόλο τους και περιορίζει την εθνική ευελιξία στην διαμόρφωση σημαντικών αποδοτικών και πολυδιάστατων διακρατικών ενεργειακών σχέσεων. Δυστυχώς η τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για απάλειψη της παραγράφου δεν υιοθετήθηκε καθώς καταψηφίστηκε από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Η έκθεση θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα