Συλικιώτης: Να απλοποιηθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσβασης στην χρηματοδότηση, η οποία δίνεται από την ΕΕ, προκειμένου να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι πολύ μικρές καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έθεσε σήμερα ενώπιον της Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κος Συλικιώτης αναφέρεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του

προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013. Όπως υπογραμμίζει, στην έκθεση ορθά διαπιστώνεται πως καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περιορισμένες διοικητικές ικανότητες και είναι λιγότερο εξοικειωμένες με τις διαδικασίες, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους κανόνες για πρόσβαση στην χρηματοδότηση και κάνουν πολλά λάθη στις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που πρέπει να παρουσιάσουν στην Κομισιόν προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν τα διάφορα κονδύλια για σχέδια εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δεδομένου ότι το 98% των επιχειρήσεων στην ΕΕ είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 92% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ακόμη περισσότερες αδυναμίες και προβλήματα, ο κος Συλικιώτης ζητά από την Κομισιόν να προβληματιστεί και να απαντήσει πώς μπορεί να βοηθήσει τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά την πρόσβαση τους στην χρηματοδότηση. Επίσης καλεί την Κομισιόν να απαντήσει εάν προτίθεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρεται σε ακόμη ένα πρόβλημα που σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές εκ μέρους των συντονιστών. Όπως τονίζει, οι καθυστερήσεις πληρωμών δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα όταν δικαιούχοι είναι ΜΜΕς με περιορισμένους πόρους. Καλεί λοιπόν την Κομισιόν να απαντήσει ποια μέτρα προτίθεται να προωθήσει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα