Συγκροτούν το εκλογικό επιτελείο

Καθορίζουν τα επόμενα βήματα οι τρεις του ενδιάμεσου χώρου
Την πρώτη συνάντηση μετά την επίσημη απόφαση από πλευράς ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ν. Παπαδόπουλου θα έχουν σήμερα οι αρχηγοί των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων του Κέντρου

Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η πρώτη κοινή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις προεδρικές εκλογές του 2018, Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου

Σιζόπουλου και Ελένης Θεοχάρους, μετά και την επίσημη απόφαση από πλευράς ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η συνάντηση είναι η πρώτη μεταξύ των τριών αρχηγών, μετά την απόφαση για συμπόρευση στις επικείμενες προεδρικές, και σ’ αυτήν αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οργανωτικό και στον επικοινωνιακό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η συνάντηση θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στη συζήτηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ θα γίνει και μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τη συγκρότηση και τον καταρτισμό των εκλογικών επιτελείων, στο πολιτικό, στο επικοινωνιακό και στο προγραμματικό επίπεδο.


Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένη πηγή, αυτή η συζήτηση θα αφορά στα στελέχη τα οποία θα συγκροτήσουν το εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου στα εν λόγω επίπεδα, ήτοι, «αυτά που θα αναλάβουν τη διαμόρφωση της προγραμματικής συμφωνίας και πρότασης των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων, αυτά που θα αναλάβουν το βάρος της επικοινωνιακής απεύθυνσης, και αυτά που θα επωμιστούν την ευθύνη της πολιτικής ανάλυσης και των πολιτικών παρεμβάσεων».

Διευκρινίζοντας, επισήμανε ότι, ως εκ τούτου, θα γίνει διαβούλευση και επί συγκεκριμένων ονομάτων, τα οποία θα προτείνει η κάθε πλευρά, χωρίς να προϋποτίθεται πως αυτά θα είναι αυστηρώς κομματικά στελέχη.

Σημείωσε, περαιτέρω, ότι θα γίνει και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη διαμόρφωση της κοινής πολιτικής γραμμής, επί της οποίας θα κινηθούν τα τρία κόμματα.

Προφανώς, τόνισε, «θα λάβει χώραν και μια γενικού χαρακτήρα πολιτική ανάλυση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ θα συζητηθούν και οι βασικές αρχές της στρατηγικής των τριών κομμάτων στο εθνικό θέμα».

Εξήγησε, ταυτόχρονα, ότι Ν. Παπαδόπουλος, Ελ. Θεοχάρους και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα προβούν στη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιείται εφεξής σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των τριών κομμάτων.

Επαφές με Οικολόγους
Στο άλλο κομμάτι εκδίπλωσης της συνεργασίας των τριών στις προεδρικές εκλογές, αυτό δηλαδή της «επέκτασής» της με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, συνεχίζεται ο διάλογος με το Κίνημα Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει και νέα επαφή με την ηγεσία του Κινήματος, επί τη βάσει των προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι Οικολόγοι όσον αφορά την ενδοκομματική συζήτηση για τις Προεδρικές, ενώ κοινή επιδίωξη είναι οι επαφές αυτές να διαλάβουν τη μορφή δομημένου διαλόγου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνεργασία.

Εκφράζεται, δε, η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν, εν τέλει, οι όροι για διεύρυνση της συνεργασίας και με τους Οικολόγους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση των δυνάμεων του Κέντρου στην επικείμενη προεδρική αναμέτρηση.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το πρωί στα γραφεία της Αλληλεγγύης.

«Αναμονή» για Συμμαχία
Την ίδια ώρα, οι «τρεις» τηρούν στάση αναμονής για τις τελικές αποφάσεις της Συμμαχίας Πολιτών και του Γιώργου Λιλλήκα, αν και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση στις ηγεσίες των τριών κομμάτων, ότι ο κ. Λιλλήκας θα ακολουθήσει τον δικό του πολιτικό δρόμο στις προεδρικές εκλογές, μη συμμετέχοντας «στην ευρεία συνεργασία των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου για την πολιτική αλλαγή».

Εκτιμούν, δε, ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, με βάση τις τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του, επιλέγει να κινηθεί αντιπαραθετικά προς τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα και την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, «αντί να στρέψει το βάρος της κριτικής του προς την πλευρά της Κυβέρνησης και τις ηγεσίες των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ».

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη αναμένουν, παράλληλα, την «τελική» στάση των διαφωνούντων στελεχών της Συμμαχίας με τη διαφαινόμενη «μονήρη» πορεία του κ. Γιώργου Λιλλήκα προς τις προεδρικές εκλογές, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξουν «κινήσεις αποστασιοποίησης» από τις επιλογές του Προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2018 πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανεξαρτήτως τού αν υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ ή όχι, και εκείνο που απομένει είναι το timing της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα των εσωκομματικών διαφωνιών με πλήρη ψυχραιμία, υποβάλλοντας ότι, όλοι στο κόμμα θα πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους με βάση ό,τι οι ίδιοι θεωρούν και κρίνουν ως ορθό.

Ζυμώσεις στο ΑΚΕΛ
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις στο ΑΚΕΛ για την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ενώ παράλληλα προχωρεί η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Μιλώντας το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της 27ης Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, ο κ. Άντρος Κυπριανού έστειλε το μήνυμα της μάχης για αλλαγή και για ευημερία, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί ενωμένο και ισχυρό πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά προς την κατεύθυνση της επανένωσης, της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες κομματικές πηγές, η επιλογή του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές θα συνάδει τόσο προς τις θέσεις και αρχές του στο Κυπριακό όσο και προς το κοινωνικό ιδεολογικό του σύστημα.

Ως προς την ονοματολογία, σημειώνουν ότι προς συζήτηση βρίσκονται και ονόματα που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, χωρίς να αποκλείουν ο υποψήφιος του κόμματος να είναι και γένους θηλυκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα