Συγκλονιστικά στοιχεία για τα πεινασμένα παιδιά στην Κύπρο

Φανταστείτε ένα σχολείο στο κέντρο ενός πλούσιου προαστίου μιας μεγάλης πόλης, όπως το Παρίσι, ή άλλων εξίσου ακριβών και χλιδάτων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα ενοίκια ξεπερνούν κάθε πραγματικότητα, και οι μαθητές να μην έχουν ούτε τα αυτονόητα. Ούτε καν για ν' αγοράσουν τροφή στη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Δυστυχώς, δεν είναι θέμα φαντασίας, ούτε ένα σενάριο που εκτυλίσσεται κάπου μακριά. Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας.

Μόνο στη Λεμεσό της επιχειρηματικότητας, των κροίσων και των μεγάλων εταιρειών ξένων και Κυπρίων -και μόνο στη Μέση Εκπαίδευση- 1500

μαθητές δέχονται βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας. Παρέχεται, δηλαδή, δωρεάν πρόγευμα στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρήζουν οικονομικής βοήθειας και εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων που έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στο σχολικό περιβάλλον του 2019 -αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας- Κυπριόπουλα και παιδιά Ευρωπαίων ή άλλων που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας στερούνται ακόμα και το φαγητό. Οι περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν το δωρεάν σάντουιτς είναι πολλές. Στη δημόσια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει κοινοτικά και δημόσια νηπιαγωγεία, δημόσια δημοτικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στις ελεύθερες περιοχές, οι τραγικές αυτές περιπτώσεις αριθμούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των Συνδέσμων Γονέων, 10.149 παιδιά. Ο αριθμός συγκλονίζει και τρομάζει, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα αν περιελάμβαναν και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα χωρίς να έχουν καταγραφεί, για διάφορους λόγους. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που συνεχώς διογκώνεται, αναζητείται ο ρόλος που οφείλουν να διαδραματίσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κοιτώντας στα μάτια αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα