Σύγχρονα σκλαβοπάζαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων, το οποίο άπλωσε τα πλοκάμια του στην Ευρώπη, εξαναγκάζοντας έτσι χιλιάδες -ανυποψίαστους- ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Αυτεπάγγελτες έρευνες κατέδειξαν ότι πρόκειται για μια μοντέρνα μορφή δουλείας, με μεγάλη κερδοφορία, καθώς η οικονομική εξαθλίωση ή ακόμη και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του «θύματος» διευκολύνουν το έργο του «δράστη».

Το παράδειγμα ενός Μαροκινού, ο οποίος μετανάστευσε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να εργαστεί και οποίος

βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, κάνει τον γύρο του κόσμου και αποτελεί μόλις ένα, από τα χιλιάδες. Όπως διαπίστωσε από την εμπειρία που βίωσε, οι συνθήκες εργασίας ήταν αφόρητες ενώ δούλευε επί μήνες, για 50 ευρώ ημερησίως. «Με καλούσαν για να κάνω το χαμαλίκι. Μάλιστα, υπήρξαν αρκετές φορές που δούλευα χωρίς σταματημό για 24 ώρες. Αυτό συμβαίνει, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της απόλυσης, πράγμα το οποίο σε αναγκάζει να εργάζεσαι κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς να λες τίποτα και απλά σωπαίνεις».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ζει με τον φόβο. Η καθημερινότητά του είναι μαρτύριο».

Πρόκειται για ένα εγκληματικό φαινόμενο, με «πρωταγωνιστές» μετανάστες με άτυπα έγγραφα, οι οποίοι πέφτουν μέσα σε μια καλοστημένη παγίδα, μετατρέποντας τη ζωή τους σε κόλαση, καθώς γίνονται υποχείριο των διακινητών τους.

Θύματα των σημερινών μορφών δουλείας είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά. Συνήθως, οι γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.Όσον αφορά τα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενδεχομένως να μεγαλώνουν στους δρόμους, είναι ορφανά ή παιδιά προσφύγων. Πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η UΝΙCEF, έδειξε ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά χρησιμοποιούνται από τη «βιομηχανία της πορνείας» κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα επιστημονικές έρευνες στην Ευρώπη υπολογίζουν ότι μεταξύ 10-20% των παιδιών θα κακοποιηθούν σεξουαλικά κατά την παιδική τους ηλικία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, συχνά τα θύματα εργάζονται υπό την απειλή απελασμού ενώ σπάνια καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Christian Meulders, Μέλος του οργανισμού Surya ASBL, τονίζει ότι "λόγω της έξαρσης της παράνομης μετανάστευσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ξένης καταγωγής πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Η οικονομική κρίση άυξησε την αναγκαιότητα των ευάλωτων ανθρώπων να αναζητήσουν εργασία σε ξένες χώρες και στο τέλος καταλήγουν να δέχονται τα πάντα και αμοίβονται με ψίχουλα".

Προσθέτει δε, ότι το Βέλγιο, αποτελεί καλό παράδειγμα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, λόγω των ειδικών κέντρων υποδοχής αλλά και εξαιτίας της νέας νομοθεσίας.

Αναμφίβολα, το σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα αντιμετωπίζει, αφενός μια ακραία περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου βρίσκεται αντιμαχόμενο με μια «λερναία ύδρα» εγκληματικής φύσεως, η οποία χρήζει περεταίρω προσοχή από τους αρμόδιους , έτσι ώστε να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα