Στον Τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το Man Booker

Ο Μάρλον Τζέιμς έγινε ο πρώτος Τζαμαϊκανός που τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker στη Μεγάλη Βρετανία.

To έργο του “A Brief History of Seven Killings” βασίζεται στην απόπειρα δολοφονίας που έγινε το 1976 με στόχο το θρύλο της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ. Ο Πρόεδρος των κριτών Μάικλ Γουντ χαρακτήρισε το βιβλίο εκπληκτικό. “Ηταν πολύ συναρπαστικό, πολύ βίαιο, γεμάτο βρισιές. Ηταν ένα βιβλίου για το οποίο δεν είχαν στην πραγματικότητα καμία δυσκολία να αποφασίσουμε. Ηταν μια ομόφωνη απόφαση, που εξέπληξε λίγο”,

δήλωσε.

Η εφημερίδα New York Times περιέγραψε το βιβλίο ως ένα remake του “The Harder They Come” (τζαμαϊκανή ταινία του 1972, με σκηνοθέτη τον Πέρι Χένζελ, συν-συγγραφέα τον Τρέβορ Ρον και πρωταγωνιστή τον Τζαμαϊκανό τραγουδιστή Τζίμι Κλιφ), από τον Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά με σάουντρακ από τον Μπομπ Μάρλεϊ και σενάριο των Ολιβερ Στόουν και Γουίλιαμ Φόλκνερ”.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ Καμίλα, ο Τζέιμς αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του πατέρα του. Είπε ότι ελπίζει ότι η νίκη του θα προσελκύσει κάποια προσοχή στην Καραϊβική λογοτεχνία, αλλά ομολόγησε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη Τζαμάικα για να γράψει το βιβλίου. “Ηταν ένα μυθιστόρημα της εξορίας... χρειαζόμουν αυτή την απόσταση, χρειαζόμουν την αίσθηση ότι ίσως δεν θα υπήρχαν συνέπειες”, είπε.

Ο Τζέιμς, ηλικίας 44 ετών, ζει στη Μινεάπολη. Το βραβευμένο μυθιστόρημα είναι το τρίτο βιβλίο του.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα