Στον Γενικό Εισαγγελέα μέσω Ελεγκτή πάνε τα μικρά κανάλια

Στο Γενικό Εισαγγελέα θα απευθυνθεί με ερωτήματα ο Γενικός Ελεγκτής αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δοθεί κρατική χορηγία σε τέσσερα μικρά τηλεοπτικά κανάλια.

Το θέμα εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

«Εχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία δόθηκαν αυτές οι χορηγίες σε τέσσερα κανάλια, δεν είμαι βέβαιος αν έχουμε σήμερα κάτι να πούμε. Έχουμε ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως να χρειαστεί να στείλουμε στο Γενικό Εισαγγελέα για να μας καθοδηγήσει αν υπάρχει

παραβίαση κάποιας νομοθεσίας, δηλαδή το πώς έγινε αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Όπως εξήγησε, με βάση την απόφαση του Υπουργικού δόθηκε ενίσχυση ύψους 20 χιλιάδων ευρώ το 2015 και 90 χιλιάδων ευρώ το 2016 σε κάθε έναν από τους σταθμούς plus, capital, extra, και mad tv, λόγω του ψηλού ποσού, το οποίο καταβάλλουν στην πλατφόρμα Βέλιστερ και που ανέρχεται σε 180 χιλιάδες ευρώ.

Προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση, ετοιμάστηκε, όπως ανέφερε, ένα σχέδιο de minimis, μετά από διαβούλευση με Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος συμφώνησε με τη νομική βάση που θα χρησιμοποιείτο.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι υπάρχει μια «ισοπεδωτική τιμολογιακή πολιτική» σύμφωνα με την οποία όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί επωμίζονται το ίδιο κόστος εκπομπής, το οποίο ανέρχεται σε 180 χιλιάδες ευρώ ετησίως και το οποίο καταβάλλουν στη Βέλιστερ, προκειμένου να εκπέμπουν.

«Αν τώρα όλα αυτά που έχει κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι νόμιμα, εμείς με αυτά που έχουμε ενώπιόν μας δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Δεν έχουμε δει κάτι το οποίο να μπορούμε εμείς να πούμε ότι υπάρχει μια παρανομία», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία Βέλιστερ οφείλει στο κράτος 4,5 εκ. ευρώ από το σύνολο των 11,2 εκ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει εντός δεκαπενταετίας με βάση τη συμφωνία του 2010, με την οποία πήρε την άδεια.

«Λόγω ή κατ` επίκληση του γεγονότος ότι η Βέλιστερ έχει προσφύγει στο δικαστήριο, η Δημοκρατία έχει αποδεχθεί τη μη πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων από τη Βέλιστερ, ύψους €4,5 εκ περίπου», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν έχει αποποιηθεί αυτών των εσόδων.

Σημειώνεται ότι μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού το 2010 η Βέλιστερ προσέβαλε στο δικαστήριο τη συμμετοχή των δύο άλλων εταιρειών στο διαγωνισμό, δηλαδή της Cyta και της LRG, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της προσφυγής της Βέλιστερ, η Δημοκρατία εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση και η διαδικασία βρίσκεται ενώπιον του Εφετείου.

Ο Γενικός Ελεγκτής διατύπωσε τη θέση ότι αν η Βέλιστερ δεν καταβάλλει στη Δημοκρατία το οφειλόμενο ποσό με το επιχείρημα ότι είναι πολύ ψηλό και ότι αν χρεώνει τους χρήστες της με 180 χιλιάδες ευρώ δεν θα επιβιώσουν, αλλά η ίδια εισπράττει από τους χρήστες της, τότε γίνεται πιο ισχυρή η ανάγκη η Δημοκρατία να εισπράξει το ποσό.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην καταγγελία που υπάρχει ότι το Mad tv, δεν θα έπρεπε να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση, καθώς δεν καταβάλλει στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης το τέλος των 51 χιλιάδων ευρώ.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών εξήγησε στην Επιτροπή ότι η τιμολογιακή πολιτική ελέγχεται από το Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και ότι στα έγγραφα του διαγωνισμού υπήρχε πρόνοια σύμφωνα με την οποία μετά από δύο χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας θα γινόταν κοστολογικός έλεγχος από το Γραφείου του Ρυθμιστή, βάσει του οποίου ο Ρυθμιστής κατέληξε ότι το μέγιστο ποσό που έπρεπε να καταβάλουν ως τέλος στην Βέλιστερ ήταν 180 χιλιάδες.

Όπως ανέφερε, το Υπουργικό ενέκρινε το σχέδιο το 2016 για να βοηθηθούν τα μικρά κανάλια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Για την περίπτωση του Mad tv είπε ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό έχει συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία το συγκεκριμένο κανάλι πληρούσε, γι` αυτό έλαβε τη στήριξη από το κράτος.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Νεόφυτο Επαμειμώνδα το Mad tv και το Greek Cinema δεν έχουν άδεια. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στο νόμο έχουν μεταφερθεί πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας και της σύμβασης του ΣτΕ για τη διασυνοριακή τηλεόραση, με βάση τις οποίες ένας τηλεοπτικός οργανισμός που εδρεύει σε χώρα μέλος της ΕΕ ή του ΣτΕ που έχει κυρώσει τη σύμβαση για τη διασυνοριακή τηλεόραση δικαιούται να εκπέμπει το πρόγραμμα του αυτούσιο χωρίς παρεμβολές σε άλλη χώρα μέλος.

Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχει και διάταξη που λέει ότι η Αρχή εξασφαλίζει την ελευθερία λήψεως και δεν περιορίζει την αναμετάδοση υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΣτΕ.

«Στη βάση αυτών των προνοιών κρίθηκε για τα δύο συγκεκριμένα κανάλια ότι εφόσον το πρόγραμμά τους εκπέμπεται από άλλη χώρα μέλος, την Ελλάδα, και εφόσον δεν γίνεται παρέμβαση στο πρόγραμμά τους με παρεμβολές άλλων προγραμμάτων κυπριακών παραγωγών, τότε η εκπομπή τους διέπεται από αυτές τις πρόνοιες», ανέφερε.

Επίσης, είπε, στην περίπτωση που τέτοια κανάλια θα ήθελαν να εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά διαλείμματα με κυπριακή διαφήμιση, βάσει της πρόνοιας του νόμου πρέπει να πληρώνουν το 0,5% επί των εσόδων από διαφημίσεις και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις.

Το τέλος αυτό, είπε, καταβλήθηκε πρόσφατα και από τα δύο αυτά κανάλια.

Ο Διευθυντής της Βέλιστερ είπε πως ο λόγος για τον όποιο δεν καταβάλλεται στη Δημοκρατία το ποσό των 4,5 εκ. Ευρώ, είναι επειδή εκκρεμεί η διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας, επίσης, ότι το ποσό που καταβάλλουν οι χρήστες της πλατφόρμας δεν καθορίζεται από την ίδια αλλά μετά από κοστολογικό έλεγχο που διενεργεί το Γραφείο του Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Ο εκπρόσωπος του Mad tv, Δημήτρης Λοττίδης, είπε το κανάλι είναι νομότυπο και εξήγησε ότι είναι κυπριακή εταιρεία, η οποία έχει πληρώσει από το 2004 μέχρι σήμερα, ΦΠΑ 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ έχει καταβάλει και τα τέλη στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που ανέρχονταν σε €5,6 χιλ.

Ο εκπρόσωπος του Extra tv διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει οι χρήστες της Βέλιστερ να πληρώνουν, εφόσον η ίδια δεν πληρώνει τα οφειλόμενα στην Κυβέρνηση.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Capital μίλησε για «εκβιασμό», αφού όπως ανέφερε, ή θα πλήρωναν τις 180 χιλιάδες ευρώ ή θα έκλειναν, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο κράτος για την κατάσταση που υπάρχει.

Ο εκπρόσωπος του καναλιού Movies Best είπε ότι δεν έχει λάβει την κρατική στήριξη, παρά το ότι καταβάλλει στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης το ποσό των 51 χιλιάδων ευρώ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή να καταθέσει έκθεση και να ελέγξει όλες τις παραμέτρους οι οποίες έχουν αναφερθεί σχετικά με τη διαδικασία της προκήρυξης και της αδειοδότησης για τη λειτουργία της πλατφόρμας της Βέλιστερ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα