Στον απόηχο της πρόκρισης υποψηφιότητας Γ.Λιλλήκα

Τον ασκό του Αιόλου, σε σχέση με τις υποψηφιότητες ενόψει Προεδρικών Εκλογών 2018, φαίνεται να άνοιξε με τη χθεσινή της απόφαση, η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία προέκρινε υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Αν και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δεν έχει εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του, ωστόσο, η χθεσινή απόφαση είναι σαφής και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και το Νίκο Αναστασιάδη, καμιά αναφορά στο ΑΚΕΛ, είτε με επικριτικό είτε με οποιοδήποτε άλλο ύφος,

καμιά ξεκάθαρη αποποίηση της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στοιχείο που αποτελεί ιδρυτική θέση της Συμμαχίας Πολιτών.

Την ίδια στιγμή που η Συμμαχία Πολιτών, διακηρύττει ότι ο διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει ολοκληρωθεί, η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας, έρχεται να προκρίνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς καν να αφήνεται ενδεχόμενο επαναξιολόγησης, την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Αντιδράσεις εντός του Κινήματος

Οι αντιδράσεις εντός των ηγετικών στρωμάτων του Κινήματος, έχουν πλέον πάρει διαστάσεις ακόμα και δημόσια, με εκλελεγμένα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος, να εκφράζουν έντονες θέσεις, σε σχέση με την εν λόγω απόφαση για υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Κύριος γνώμονας των αντιδράσεων των στελεχών αυτών είναι το ότι δεν έπρεπε να γίνει η οποιαδήποτε πρόκριση ή εξαγγελία, πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Στόχος της Συμμαχίας, σύμφωνα με όσους αντιδρούν, θα έπρεπε να είναι να προκύψει μόνο ένας υποψήφιος από τον ενδιάμεσο, ο οποίος να σταματήσει την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, από το να επανεκλεγεί στην εξουσία. Θεωρούν άλλωστε καταστροφικό, το να υπάρχουν δυο υποψήφιοι στις Προεδρικές εκλογές από τον ενδιάμεσο. "Πως θα διαβουλευθείς με τα υπόλοιπα κόμματα όταν έχεις ήδη αποφασίσει για την υποψηφιότητα που θα στηρίξεις", διερωτάται στέλεχος της Συμμαχίας.

Έντονη διαφωνία υπήρξε και για το λεκτικό της απόφασης, καθώς δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ΑΚΕΛ, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το εν λόγω κόμμα, κάτι που τα στελέχη που αντιδρούν, δεν αποδέχονται, καθώς θεωρούν το ΑΚΕΛ συνυπεύθυνο για την κατάσταση Κυπριακού και Οικονομίας.

Θεωρούν δε, ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την μη αναφορά στο ΑΚΕΛ, τις ευθύνες, αλλά και τη θέση του κόμματος, έναντι στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η αντίδραση του ενδιάμεσου χώρου στην απόφαση Συμμαχίας

Η επιμονή Συμμαχίας Πολιτών, στην υποψηφιότητα Λιλλήκα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει έντονες αλλαγές- διαφοροποιήσεις ή ακόμα και τριγμούς εντός ενδιάμεσου χώρου. Σύμφωνα με πηγές του Sigmalive, τα κόμματα του ενδιάμεσου, υποδέχθηκαν τη χθεσινή απόφαση με πλήρη σεβασμό, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η προσέγγιση αυτή, καθώς προδιαθέτει την συνδιαβούλευση προς μια πλευρά.

Θα συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου, ωστόσο όπως μας έχει λεχθεί από κύκλους εντός του Ενδιάμεσου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να διαφανεί η προθυμία ή όχι του Γ.Λιλλήκα, να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σε ενδεχόμενο που τα υπόλοιπα κόμματα, προκρίνουν άλλο υποψήφιο, μετά τη διαβούλευση. Το στοιχείο αυτό, από μόνο του, είναι ενδεικτικό του πως τα κόμματα του ενδιάμεσου, προσεγγίζουν την εν λόγω υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ο ενδιάμεσος, μελετά εναλλακτικές υποψηφιότητες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα κριτήρια, τις επιδιώξεις και τις θέσεις που τα κόμματα του χώρου, πρεσβεύουν. Εναλλακτικές υποψηφιότητες, που δεν περιορίζονται σε αρχηγούς κομμάτων ούτε και στελεχών του ενδιάμεσου χώρου.

Κλειδί η στάση του ΑΚΕΛ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ενόψει Προεδρικών Εκλογών, το ΑΚΕΛ, το οποίο αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις στο μέσο του Καλοκαιριού, ενδεχομένως εντός του πρώτου μισού του Ιούλη, με τη συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης να ξεκινά μετά το Πάσχα.

Η Συμμαχία Πολιτών, δεν έκλεισε την πόρτα στο ΑΚΕΛ, με τη χθεσινή της απόφαση, γεγονός που δίνει μεγάλο ενδιαφέρον στο πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Αν το ΑΚΕΛ αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα Λιλλήκα, τότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας, σε επίπεδο θέσεων και αρχών, μεταξύ των δυο κομμάτων.

Αν ο ενδιάμεσος χώρος αποφασίσει να μην στηρίξει Λιλλήκα και το ΑΚΕΛ αποφασίσει να πορευθεί με δικό του υποψήφιο στις εκλογές, τότε αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, το πως θα κινηθεί η Συμμαχία Πολιτών. Θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Λιλλήκα ή θα αποσύρει την υποψηφιότητα;

Keywords
Τυχαία Θέματα