Στον "αέρα" η πιθανή επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ολλανδία

Στον αέρα βρίσκεται η πιθανή επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu στην Ολλανδία για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του ‘ναι’ στο τουρκικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την De Volksrant που αφιερώνει σήμερα το κεντρικό της πρωτοσέλιδο στο εν λόγω θέμα υπό τον τίτλο «Η Χάγη ‘δίνει μάχη’ με το θέμα της επίσκεψης Cavusoglu».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ενδεχόμενο

επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ρότερνταμ γίνεται «ολοένα και πιο μικρό» μετά τις αντιδράσεις σύσσωμου σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό, παρατηρεί, ότι ο ιδιοκτήτης της αίθουσας στο Ρότερνταμ όπου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επρόκειτο να εκφωνήσει την προγραμματισμένη του ομιλία το προσεχές Σάββατο έκανε τελικά ‘πίσω’ και αποφάσισε να μην διαθέσει το χώρο για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ενώ και ο (μαροκινής καταγωγής) δήμαρχος του Ρόπτερνταμ A. Aboutaleb κατέστησε σαφές ότι για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, η εκδήλωση δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σε κανένα άλλο σημείο της πόλης. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο κατά πόσον η ολλανδική κυβέρνηση κατάφερε έστω με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί από τον ‘βραχνά’ της επίσκεψης Cavusoglu, σημειώνει η αρθρογράφος.

Και τούτο διότι οι Τούρκοι οργανωτές της εκδήλωσης θα μπορούσαν να βρουν κάποιο άλλο σημείο, με το χώρο του τουρκικού Προξενείου στο Ρότερνταμ να αποτελεί, για παράδειγμα, την ιδανικότερη ίσως τοποθεσία για κάτι τέτοιο καθότι «τουρκικό έδαφος». Ως γνωστόν, υπενθυμίζει η εφημερίδα, οι χώροι ενός προξενείου προστατεύονται από τη διπλωματική ασυλία ως ανήκοντες στην κυριότητα της φιλοξενούμενης χώρας, με αποτέλεσμα οι δημοτικές Αρχές να μην είναι σε θέση να παρέμβουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την τουρκική Πρεσβεία στη Χάγη που επίσης θα μπορούσε, ιδεατά, να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση. Αυτό εξάλλου συνέβη, για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες στο Αμβούργο όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ Cavusoglu, απευθύνθηκε σε ένα πλήθος Τούρκων από το μπαλκόνι του Γενικού Προξενείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ολλανδική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή μιας εκλογικής αναμέτρησης, η οποία, εν πολλοίς, περιστρέφεται και γύρω από ζητήματα που άπτονται της ολλανδικής ταυτότητας. Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το θέαμα ενός Τούρκου αξιωματούχου να απευθύνεται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες Ολλανδούς πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι θα ανεμίζουν τουρκικές σημαίες μέσα σε ολλανδικό έδαφος, θεωρείται σίγουρο ότι θα επέφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του Ολλανδού πρωθυπουργού Rutte καθότι ο τελευταίος έχει φροντίσει να αναγάγει σε μείζον θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την ανάγκη ενσωμάτωσης των αλλοδαπών στην εγχώρια κοινωνία. Είναι αυτονόητο ότι το ίδιο αυτό θέαμα θα τύγχανε της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης από την πλευρά του μεγάλου του ανταγωνιστή G. Wilders, ο οποίος δεν δίστασε την Τετάρτη να οργανώσει μια πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική Πρεσβεία, στην οποία ειρήσθω εν παρόδω, εν παρευρέθηκαν περισσότερα από είκοσι άτομα, προκειμένου να ζητήσει την προσωρινή απαγόρευση όλων των επισκέψεων μελών της τουρκικής κυβέρνησης στην Ολλανδία μέχρι την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Η εφημερίδα διερωτάται αν και κατά πόσον είναι εν τέλει δυνατό να σταματήσει κανείς τον Cavusoglu από το να έλθει στην Ολλανδία, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της ακαταμάχητα νομικά μέσα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Ένας τρόπος είναι να επικαλεστεί τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μια κυβέρνηση να απαγορεύσει την επίσκεψη ενός ξένου υπουργού χωρίς να αναφέρει ρητά τους λόγους, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται ένα ιδιαίτερα ακραίο μέτρο που αφορά π.χ περιπτώσεις κατασκοπείας.

Τόσο το CDA (Χριστιανοδημοκράτες) όσο και το D’ 66 (κεντρώοι Φιλελεύθεροι) είναι αντίθετα με την επίσκεψη Cavusoglu, ωστόσο θεωρούν άσκοπο και ατελέσφορο να οργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας εμπρός από Πρεσβείες, όπως έπραξε το PVV (ακροδεξιοί του Wilders), το οποίο, κατά τα άλλα, απέχει επιδεικτικά από όλες τις προεκλογικές τηλεοπτικές συζητήσεις. «Αντί να προσέλθει στις τηλεμαχίες και να αναπτύξει τα επιχειρήματά του για το θέμα αυτό, ο Wilders προτιμά να οργανώνει συλλαλητήρια μπροστά από την τουρκική πρεσβεία», ανέφερε δηκτικά ο ηγέτης του CDA S. Buma δίνοντας, κατά την εφημερίδα, μια πρόγευση για την θεματολογία της τελευταίας και πιο κρίσιμης τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί μέσα από τους δέκτες του NOS την προσεχή Τρίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα