HB:O Χάμιλτον μετέφερε την ανησυχία Κυπρίων για το Κυπριακό

Τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης της Τουρκίας στον αυταρχισμό μέσω του επερχόμενου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, επεσήμαναν οι Βρετανοί βουλευτές που συμμετείχαν σε κοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα την πολιτική κατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Τζόαν Ράιαν, που εξασφάλισε τη συζήτηση, σημείωσε ότι το δημοψήφισμα

δύναται να προσδώσει στον Πρόεδρο Ερντογάν «σαρωτικές» εξουσίες και «να υπονομεύσει περαιτέρω το δημοκρατικό χαρακτήρα της Τουρκίας».

Η κα Ράιαν είπε ότι όλοι οι Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου, αλλά παραπέμποντας στην αποτίμηση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την αντίδραση της κυβέρνησης «προσβολή της δημοκρατίας και των Τούρκων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν αυτή τη δημοκρατία». Έκανε δε λόγο για «εκκαθάριση» θεωρούμενων αντιπάλων του καθεστώτος.

Διάφοροι βουλευτές που πήραν το λόγο μίλησαν για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία ως προς την απαγόρευση βασανιστηρίων και στάθηκαν στις διώξεις, φυλακίσεις και απολύσεις πολιτών που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τη νύχτα του πραξικοπήματος, δημοσιογράφων, δικαστικών και κρατικών λειτουργών.

Η κα Ράιαν συμφώνησε με την παρατήρηση βουλευτή ότι η ταχύτητα με την οποία το καθεστώς προχώρησε στις διώξεις αντιπάλων εγείρει υποψίες για το τι γνώριζε η κυβέρνηση για το πραξικόπημα. «Σίγουρα το εκμεταλλεύτηκε για να ενισχύσει την αυταρχική του προσέγγιση», είπε η κα Ράιαν αναφερόμενη στην αντίδραση του Τούρκου Προέδρου στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Εργατική βουλευτής έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στις διώξεις σε βάρος Κούρδων και Αλεβιτών στην Τουρκία, συγγενείς των οποίων αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των μελών της εκλογικής της περιφέρειας. Όπως δήλωσε, πολλοί από αυτούς τους κατοίκους του Λονδίνου της έχουν εκφράσει έντονο φόβο για τις οικογένειές τους στην Τουρκία και της έχουν εκμυστηρευτεί πως και οι ίδιοι δέχονται απειλές. Σημείωσε ότι από την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους το 2015 και μετά πάνω από 2.000 Κούρδοι έχουν σκοτωθεί σε μάχες με τουρκικές δυνάμεις.

Η κα Ράιαν συμφώνησε με την παρατήρηση βουλευτή ότι Τούρκοι πράκτορες δρουν επί βρετανικού εδάφους «κατασκοπεύοντας» Τούρκους υπηκόους που θεωρούνται εχθρικοί προς το καθεστώς, ενώ παράλληλα κάποιοι από αυτούς υφίστανται πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών τους στην Τουρκία και άλλου είδους εκφοβισμούς. «Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει το θέμα αυτό πολύ σοβαρότερα υπόψη», συμφώνησαν οι βουλευτές.

Κατά την κα Ράιαν η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ο καταλύτης για τις διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν, αλλά όπως είπε «δυστυχώς η διολίσθηση προς τον αυταρχισμό δεν είναι καινούρια τάση» και έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Νάταλι ΜακΓκάρι του SNP σχολίασε ότι με τρόπο απαράδεκτο ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλάβει την απόπειρα πραξικοπήματος ως «αιματηρή λευκή επιταγή» για να κάνει ό,τι θέλει.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών σερ Έντουαρτ Γκάρνιερ προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να υπερβεί την τετριμμένη θέση ότι σε κάθε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους επισημαίνονται οι ανησυχίες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τηρηθεί μία πολύ πιο αυστηρή στάση έναντι του Ερντογάν, όπως κάνει η καγκελάριος Μέρκελ. Ο ίδιος βουλευτής χαρακτήρισε «ανόητη» και «εκπληκτικά υποκριτική» την πρόσφατη κατηγορία «αυτού του Προέδρου» κατά της Γερμανίας για ναζιστική συμπεριφορά.

Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν τον τερματισμό πώλησης βρετανικών όπλων στην Τουρκία ενώ ο Ντέιβιντ Λάμι των Εργατικών από το βόρειο Λονδίνο είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι ενώ η Βρετανία είναι φίλη χώρα, είναι μια φίλη που ασκεί κριτική. «Η Τουρκία είναι πλέον δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα», σχολίασε.

Η κα Ράιαν παρατήρησε επίσης ότι οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν, όπως η υποστήριξη της επαναφοράς της θανατικής ποινής, αφήνουν λίγα περιθώρια για συνεργασία με την ΕΕ, κάτι που θα είναι αμοιβαία επιζήμιο.

Ο σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον, άρτι αφιχθείς από διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, μετέφερε την «τεράστια» ανησυχία των Κυπρίων για την «παρεμβολή» της Τουρκίας του Προέδρου Ερντογάν στη διαδικασία λύσης, που «προκαλεί καθυστερήσεις».

Η σχέση Λονδίνου-Άγκυρας

Παραθέτοντας τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ επανέλαβε ότι η σχέση Λονδίνου-Άγκυρας είναι ακόμα πιο σημαντική σήμερα με τις προκλήσεις που υπάρχουν διεθνώς και αφορούν και τη Βρετανία. Όπως είπε, η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής της, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Έλγουντ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα και ευθύνη να ενεργήσει εναντίον των πραξικοπηματιών, αλλά με τρόπο δικαιολογημένο και ανάλογο των περιστάσεων και πάντα με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που επισημαίνεται, όπως είπε, στις επαφές Βρετανών με Τούρκους αξιωματούχους. Σημείωσε, τέλος, ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφαλείας και ότι η Βρετανία θα παραμείνει στενός σύμμαχός της.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η κα Ράιαν χαρακτήρισε την απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών «απογοητευτική», καθώς η βρετανική κυβέρνηση «θα πρέπει να πει και να κάνει πολύ περισσότερα για να επικρίνει την Τουρκία». Συμπλήρωσε ότι η ίδια θα ψήφιζε «όχι» στο τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου για να αποτραπεί η «διολίσθηση στον αυταρχισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
HB O Χάμιλτον, Κυπρίων, Κυπριακό,HB O chamilton, kyprion, kypriako