Στο Βατικανό ο Ερντογάν- Πρώτη επίσκεψη μετά από 59 χρόνια

Επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει συνομιλίες με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Βατικανό Τούρκου Προέδρου τα τελευταία 59 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον ποντίφικα, το 2015, όταν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε δημοσίως για τη

"γενοκτονία" των Αρμενίων.

Ωστόσο, φαίνεται πως βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου τον Δεκέμβριο.

Συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφευχθεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί, λόγω της Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Πάπας αναμένεται να συνομιλήσουν και για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και για την ανθρωπιστική βοήθεια και τους πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί, εξάλλου, στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και με Ιταλούς επιχειρηματίες

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη, με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και επί ποδός βρίσκονται 3500 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα