Εντολή ευθύνης έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με ποσοστό 55,99%, ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ανθυποψήφιό του Σταύρο Μαλά να συγκεντρώνει ποσοστό 44,01%. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε ισχυρή εντολή ευθύνης και συγκέντρωσε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών 225 χιλιάδες 281 ψήφους,

έναντι 169 χιλιάδες 243 του Σταύρου Μαλά. Το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 26,03%, που αντιπροσωπεύει 143 χιλιάδες 401 ψηφοφόρους. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73,97%, σε σύγκριση με 71,88% στον πρώτο γύρο. Δώδεκα χιλιάδες 173 ψηφοφόροι ή ποσοστό 2,99% έριξε λευκό, ενώ 10 χιλιάδες 778 ψηφοδέλτια ή ποσοστό 2,65% ήταν άκυρα.

Πανηγυρική ομιλία

«Νιώθω συγκίνηση, νιώθω περηφάνεια και απέραντη αγάπη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σήμερα ο Κυπριακός Λαός», δήλωσε στην πανηγυρική του ομιλία, κατά την ανακήρυξή του, στο «Στάδιο Ελευθερίας Τάσσος Παπαδόπουλος» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ιδεολογικά χρώματα και πως, ό,τι κι αν ελέχθη στην προεκλογική περίοδο, ο ίδιος τα διαγράφει. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την οικογένεια, τους συνεργάτες, τους διοργανωτές των εκλογών, αλλά και τη μητέρα του, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. «Γνωρίζω ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε, να πράξουμε περισσότερα, γι' αυτό κι επιμένω στην ενότητα και στη συνεργασία. Δεν έχω αμφιβολία για τον πατριωτισμό κανενός. Να πετύχουμε, μέσα από τη συνεργασία, όλα αυτά που οφείλουμε στον κυπριακό λαό», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

H έκκληση Αβέρωφ

Μετά το πέρας των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση για υπερκομματικές συνεργασίες εν όψει της δεύτερης θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, ακούστηκαν από μερίδα Συναγερμικών συνθήματα κατά του ΑΚΕΛ, με τον κ. Αβέρωφ να αντιδρά έντονα και να ζητά από το κοινό να δείξει σεβασμό. "Οι νικητές οφείλουν να δείξουν σεβασμό, τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν την παράταξή μας", δήλωσε, μεταξύ άλλων. Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για άψογη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, τονίζοντας, ακόμη, ότι πρόκειται για τις πρώτες εκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς κομματικές συναλλαγές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, κάτι που πιστώνεται σε όλους.

ΑΚΕΛ: Σεβαστό το αποτέλεσμα

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε πως είναι σεβαστό, αν και δεν ικανοποιεί το κόμμα του, που στήριξε τον Σταύρο Μαλά. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να έχασε τις εκλογές, αλλά βγήκε κερδισμένο σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο, και αυτό το πιστοποιούν και τα ποσοστά που έλαβε ο Σταύρος Μαλάς.

Συγχαρητήρια από ΔΗΚΟ

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνεχάρη για την επανεκλογή του και το ΔΗΚΟ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα όμως παραμένουν. Ο λαός αναμένει από τον πρόεδρο και από την κυβέρνηση να εγκύψουν στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και να βρεθούν λύσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσουν εποικοδομητική και παραγωγική αντιπολίτευση, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων».

Επικοινωνία με Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας συνεχάρησαν τηλεφωνικώς τον Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter: «Πριν από λίγο συνεχάρην τηλεφωνικά τον φίλο Νίκο Αναστασιάδη για τη μεγάλη του νίκη. Έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια και έχει θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Μηνύματα Ε.Ε και άλλων ξένων ηγετών

Ο ΠτΔ δέχθηκε, επίσης, τα συγχαρητήρια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρον και του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ρ. Χαρίρι, με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικώς.

Συγχαρητήρια επιστολή για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέστειλε χθες βράδυ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ. Συγχαρητήριο μήνυμα ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Από σήμερα αρχίζουν οι διεργασίες για σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης και το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα