Εκτάκτως στην Γαλλία ο Τσίπρας για διαπραγμάτευση θεσμών

Στο Στρασβούργο θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες

θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την αξιολόγηση και η προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει την επιθετική διπλωματία, προκειμένου να στείλει το μήνυμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου και της διαπραγμάτευσης εξπρές, που θα ακολουθήσει, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου.«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Ταμείου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στο προσχέδιο, το ΔΝΤ ζητεί από τους Ευρωπαϊκούς «Θεσμούς» σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Παρά τη γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη, υποδεικνύει, αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο «Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών» του ΔΝΤ, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού φέτος.

Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχει ακόμη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πρόσθεσε πως υπάρχουν ελπίδες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με τους πιστωτές την ελάφρυνση του χρέους της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση του δανείου της τον Ιούλιο και θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων γι αυτό, διευκρίνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα