H έκθεση προόδου της Τουρκίας στην Ολομέλεια του ΕΚ

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας θα απασχολήσει σήμερα, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας συγκεντρώνουν οι αναφορές στο προσχέδιο της έκθεσης για την Τουρκία για το 2015, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά και για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας.

Στην πρόταση ψηφίσματος της εισηγήτριας της έκθεσης, Ολλανδής Ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, αναφέρεται ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη διαπραγματευτική

διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Άνοιγμα κεφαλαίων δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο σε όλους τους συνομιλητές του, πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αναφορά της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το άνοιγμα κεφαλαίων ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι πρόκειται για αρνητικό σημείο, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν και θετικές αναφορές, όπως η υποστήριξη του ΕΚ για λύση μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, η απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα υποβάλει σχετική τροπολογία και ευχήθηκε να στηριχθεί και από άλλες πολιτικές ομάδες.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο για το Κυπριακό και χωρίς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Κύπρος δεν θα ανοίξει ποτέ τα μπλοκαρισμένα κεφάλαια δήλωσε κατηγορηματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα