Στο ράφι τα σχέδια FB και Google για δορυφορικό ίντερνετ

Οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας, Facebook και Google φαίνεται ότι έχουν χάσει τον αρχικό τους ενθουσιασμό για δημιουργία δορυφορικού ίντερνετ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.

Πάντοτε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Facebook έχει εγκαταλείψει τα σχέδια του για δημιουργία γεωστατικού δορυφόρου λόγω ανησυχιών ότι δεν πρόκειται να καλύψει τα έξοδά του.

Από την άλλη, ο Google

που είχε προσλάβει τον επιχειρηματία Greg Wyler για να δημιουργήσει ένα αστερισμό από δορυφόρους μέσα στο 2014, εγκατέλειψε τα πλάνα του αρχές του έτους.

Δορυφορικές διαδικτυακές συνδέσεις κοστίζουν σήμερα αρκετά ακριβά, ενώ οι προσφερόμενες ταχύτητές τους είναι χαμηλές. Παρόλα αυτά, ο Wyler και άλλοι επενδυτές του τομέα αυτού επιμένουν ότι εάν δημιουργηθούν αστερισμοί από μικρούς δορυφόρους τότε θα μπορούσαν να προσφερθούν ταχύτερες υπηρεσίες, λόγω του ότι θα βρισκόντουσαν πιο κοντά στη γη, παρά ένας τυπικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος ο οποίος ίπταται πολύ ψηλά για να πετυχαίνει μεγάλη κάλυψη.

Με τον τρόπο αυτό, το κόστος θα πέσει, μιας και οι μικροί δορυφόροι είναι συνήθως φθηνότεροι. Παρόλα αυτά, οι τεχνικές προκλήσεις, να "πετά" δηλαδή και να λειτουργεί πλήρως ένας τέτοιος αστερισμός από δορυφόρους, μπορεί να αποδειχθεί ότι δύσκολα ξεπερνιούνται.

Και όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρείες οι οποίες ονειρεύονται να δημιουργήσουν δορυφορικό ίντερνετ, μιας και οι πιθανές ανταμοιβές από μια επιτυχία θα μπορούσαν να είναι αρκετά υψηλές.

Ο Wyler, ο επιχειρηματίας που τελικά έφυγε από τον Google, ίδρυσε μια νέα εταιρεία η οποία επικεντρώνεται στο δορυφορικό ίντερνετ και τυγχάνει χρηματοδότησης από τις Qualcomm και Virgin Galactic. Ο Elon Musk της SpaceX δήλωσε ότι «η εταιρεία αναπτύσσει ένα αστερισμό δικών της μικρών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων».

Αν λοιπόν κάποια μέρα, κάποια εταιρεία καταφέρει να δημιουργήσει αυτό το φθηνό και γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ μέσω αυτών των μικρών δορυφόρων που αναφέραμε πιο πάνω, τότε δεν θα αργήσουν τόσο ο Google όσο και το Facebook να τους ακολουθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα