Στο περιθώριο οι Τ/κ αν υπογράψουν το πρωτόκολλο με Τουρκία

Το δίλημμα του αν θέλουν να μπουν στο περιθώριο καλούνται να απαντήσουν οι Τουρκοκύπριοι. Το κυριότερο ζήτημα το οποίο προκύπτει από τις πολιτικές διεργασίες για το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης , μετά και την αποχώρηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις αρχές Απριλίου, είναι η υπογραφή ή όχι του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τουρκολόγο Νίκο Μούδουρο, το κύριο δίλημμα το οποίο έχουν να απαντήσουν οι Τουρκοκύπριοι

σχετικά με την υπογραφή ή όχι του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία, είναι το κατά πόσο θέλουν να βιώσουν την έντονη περιθωριοποίηση τους και την σε βάθος, χωρίς αναστολές πλέον, διαμόρφωση των εξελίξεων απευθείας από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα που προκύπτει για τους Ελληνοκυπρίους, είναι ότι σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση των προνοιών του οικονομικού πρωτοκόλλου, τότε δεν θα πρέπει απλά να βρούμε σημεία συνεννόησης με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και με την Τουρκία, η οποία θα έχει κάνει πλέον πολύ έντονη την παρουσία της σε όλους τους τομείς και τις δομές των κατεχομένων.

Το πιο πάνω στοιχείο προσδίδει στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα κατεχόμενα μια ουσιαστική και άκρως σημαντική πτυχή.

Η αποσταθεροποίηση και οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, μπορεί να μην έχουν άμεσες επιπτώσεις στο θεσμικό ρόλο του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι οι έμμεσες πιέσεις θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο του, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού.

Σύμφωνα πάντα με τον κο Μούδουρο, θα πρέπει να περιμένουμε για ακόμα 4-5 μέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι πολιτικές διεργασίες, αλλά αν όλα εξελιχθούν όπως προδιαγράφονται σήμερα, τότε θα έχουμε έντονη παρουσία «κομμάτων» τα οποία τάσσονται ενάντια στην λύση ομοσπονδίας αλλά και υπέρ της υπογραφής του οικονομικού πρωτοκόλλου κατεχομένων-Τουρκίας.

Σίγουρη και αδιαμφισβήτητη θα πρέπει να θεωρείται η εμπλοκή και οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας, σε σχέση με όσα συμβαίνουν, καθώς όλες αυτές οι εξελίξεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας.

Τα προβλήματα που θα υπάρξουν από ενδεχόμενη υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία, συνέχισε ο κος Μούδουρος, θα είναι ουσιαστικά επί του εδάφους των κατεχομένων, καθώς η Τουρκία ζητά «λευκή επιταγή» και παρέμβαση σε δομές που λειτουργούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε οικονομία, κοινωνία, πολιτικό σύστημα αλλά και δικαστική εξουσία.

Όσο αφορά τώρα την επίσκεψη της κας Νούλαντ στα κατεχόμενα, πού όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα γίνει με στόχο να εξακριβωθεί αν υπάρχει «δάκτυλος της Αγκυρας» στις εξελίξεις στα κατεχόμενα κι αφετέρου να στηρίξει τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Νίκος Μούδουρος τόνισε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα για την έκβαση της.

Keywords
Τυχαία Θέματα