Στο ενεργειακό παιχνίδι και η Γαλλία με τετραμερή στη Νέα Υόρκη

Η ενέργεια, ως πυλώνας άσκησης πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτά πλέον γεωπολιτική διάσταση. Και αυτό γιατί, με τον ένα ή άλλο τρόπο υπήρξε σύζευξη των συμφερόντων των Βρυξελλών με αυτά των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή.

Κάτι που επί του παρόντος αφήνει εκτός εξίσωσης την Τουρκία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ολοκλήρωσαν το πλαίσιο και δίνουν όλα τα εργαλεία στις εταιρείες για να νιώσουν ασφάλεια και να προχωρήσουν τάχιστα στην

εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αυτό από την άλλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύει τις θέσεις της Δημοκρατίας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που αρχίζει σύντομα με την κοινοπραξία του 12 για αλλαγή του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού των εσόδων. Ερωτηθείς από το Σίγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως έχουμε ισχυρές νομικές θέσεις και προσβλέπει μάλιστα, σε πολύ καλά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά στο κόστος Αιγυπτιακές πηγές το καθορίζουν στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη η εν λόγω συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο και άλλες χώρες. Αυτή όχι μόνο αυξάνει το ενδιαφέρον, αλλά το μετατρέπει από φιλολογικό σε πρακτικό.

Το Σίγμα γνωρίζει ότι την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συμβολικής αλλά κυρίως ουσιαστικής σημασίας, τετραμερής συνάντηση ΚύπρουΕλλάδαςΑιγύπτουΓαλλίας, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Το ενδιαφέρον του Παρισιού εδράζεται σαφώς στην εμπλοκή της ΤΟΤΑΛ στην Κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως στην ανεύρεση του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6.

Η διακρατική συμφωνία είναι έτσι διαμορφωμένη που επιτρέπει διασύνδεση στον αγωγό και του κοιτάσματος "Καλυψώ".

Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Ενέργειας είπε μάλιστα στο Σίγμα ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν αποφάσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή των Γάλλων και σε άλλα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την όλη εξίσωση δεν εκλείπει το Ισραήλ τα κοιτάσματα του οποίου θα ήταν δυνητικά πηγή διοχέτευσης στον αγωγό. Αυτό όμως αποτελεί εναλλακτική καθώς πρώτιστως στόχος της Λευκωσίας είναι αν το επιτρέπουν τα δικά της κοιτάσματα να προωθήσει είτε χερσαίο, είτε πλωτό τερματικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα