Ξανανοίγουν από την Πέμπτη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Πίσω στα γραφεία των οργανώσεων τους, έστω και για μία διδακτική περίοδο, επιστρέφουν από αύριο στελέχη των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Όπως προκύπτει από ανάλυση των έκτακτων μεταθέσεων σε Δημοτική, Μέση και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Επιτροπής, στην ΠΟΕΔ και την ΟΕΛΜΕΚ επιστρέφουν επτά συνδικαλιστές και στην ΟΛΤΕΚ έντεκα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις έκτακτες μεταθέσεις, επιστρέφουν στον συνδικαλισμό, έστω

και σε περιορισμένη έκταση, ανά εκπαιδευτική οργάνωση, οι εξής:

*ΠΟΕΔ: Φίλιος Φυλακτού, Πρόεδρος (25 διδακτικές περίοδοι-δ.π.), Χάρης Χαραλάμπους, Γενικός Γραμματέας (δεν αναφέρεται ο διδακτικός του χρόνος), Απόστολος Σκουρουπάτης, μέλος (22 δ.π.), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Γενικός Ταμίας (18 δ.π.), Κώστας Κωνσταντίνου, Γενικός Αντιπρόσωπος Λευκωσίας (17 δ.π.), Αιμίλιος Χριστοδούλου, Βοηθός Γενικός Γραμματέας (15 δ.π.) και Λουκάς Τσούκκα, Βοηθός Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας (14 δ.π.). ΣΥΝΟΛΟ διδακτικού χρόνου που παραχωρείται: 111 διδακτικές περίοδοι.

*ΟΕΛΜΕΚ: Γιάννος Σωκράτους, Πρόεδρος (11 δ.π.), Παντελής Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος (11 δ.π.), Γιάννης Νικολαΐδης, Βοηθός Γενικός Ταμίας (8 δ.π.), Θέμης Πολυβίου, Βοηθός Γενικός Γραμματέας (8 δ.π.), Στέλιος Κουτσίδης, Οργανωτικός Γραμματέας (13 δ.π.), Γαβριήλ Γαβριήλ, Γενικός Ταμείας (18 δ.π.) και Μάριος Κανικλίδης, Γενικός Γραμματέας (16 δ.π.). ΣΥΝΟΛΟ διδακτικού χρόνου που παραχωρείται: 85 διδακτικές περίοδοι.

*ΟΛΤΕΚ: Παναγιώτης Λυσάνδρου, Πρόεδρος (18 δ.π.), Ανδρέας Κλεάνθους, Αντιπρόεδρος (17 δ.π.), Λένος Λοΐζου, Γενικός Γραμματέας (18 δ.π.), Μιχάλης Τερέπης, Γενικός Ταμίας (18 δ.π.), Ανδρέας Λεοντής, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας (12 δ.π.), Γιώργος Παναγή, Πρόεδρος Επαρχιακής Λεμεσού (1 δ.π.), Χρίστος Μιχαήλ, μέλος (1 δ.π.), Σταύρος Κολιανδρής, μέλος (1 δ.π.), Στέφανος Σάββα, μέλος (1 δ.π.), Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος (1 δ.π.) και Μαίρη Μαχαιρά, μέλος (1 δ.π.). ΣΥΝΟΛΟ διδακτικού χρόνου που παραχωρείται: 89 διδακτικές περίοδοι.

Στη βάση της απόφασης του Υπουργικού

Συνολικά και με βάση τα πιο πάνω, παραχωρείται στις εκπαιδευτικές οργανώσεις συνδικαλιστικός χρόνος ίσος με 285 διδακτικές περιόδους και για την κάλυψή του έγιναν επιπρόσθετες έκτακτες προσλήψεις, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι σημερινές έκτακτες μεταθέσεις και διορισμοί που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, έγιναν στη βάση της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Σεπτεμβρίου, με την οποία τροποποιείτο προηγούμενη απόφασή του, αυτή της 4ης Ιουλίου που πυροδότησε την κρίση στην εκπαίδευση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Σεπτεμβρίου είχε αποφασίσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«(…) (ε) όπως έναντι του χρόνου που μέχρι σήμερα παραχωρείται στους αξιωματούχους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε Οργάνωση. Συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό των €100.000 για την ΟΛΤΕΚ, €175.000 για την ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 για την ΠΟΕΔ, που να αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί ο συνδικαλιστικός χρόνος».

Γεννούνται ερωτήματα

Πάντως, από τα όσα έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αλλά και από τον χρόνο που παραχωρείται στους εκπαιδευτικούς, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, πώς τα έξι μέλη της ΟΛΤΕΚ θα ασκούν το συνδικαλιστικό τους έργο εντός μίας διδακτικής περιόδου που τους παραχωρήθηκε. Επίσης, ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος με τον οποίο έχει υπολογιστεί το κόστος του συνδικαλιστικού χρόνου που παραχωρήθηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού από οργάνωση σε οργάνωση υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Επιπρόσθετα, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα πάψει να είναι σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (4 Σεπτεμβρίου) αναφέρεται: «(…) (ζ) η παρούσα Απόφαση θα έχει ισχύ μέχρι την κατάληξη του διαλόγου, ο οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους». Όπως σημειώνεται ακόμη στην ίδια απόφαση, από τις 4 Σεπτεμβρίου έπρεπε να είχε ξεκινήσει «διάλογος εφ’ όλης της ύλης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το τέλος Δεκεμβρίου. Βέβαια, ο διάλογος αυτός ακόμα να αρχίσει και δύσκολα θα αρχίσει, αφού η κρίση στην εκπαίδευση συνεχίζεται ακόμα και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα.

Δεν ικανοποιούνται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του Sigmalive, τα άτομα που έχουν ανακοινωθεί ότι επιστρέφουν, έστω και για μία διδακτική περίοδο, στα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα, περιλαμβάνονταν σε σχετική λίστα που απέστειλαν οι ίδιες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στο Υπουργείο Παιδείας, κι αυτό με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί από αυτή τη ρύθμιση και ίσως το θέμα να τεθεί επί τάπητος κατά τις αυριανές συνεδρίες των Διοικητικών τους Συμβουλίων, κατά την διάρκεια των οποίων θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της 48ωρης απεργίας και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, που δεν είναι άλλα από την εξαγγελία κυλιόμενων απεργιακών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα