Στις τεχνικές επιτροπές η όδευση αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου

Πηγές από τη Λευκωσία και την «Energean» αναφέρουν στο Σίγμα πως δεν επηρεάζεται η πρόταση για αγωγό Ισραήλ – Κύπρου από την επιμονή της Χεζμπολάχ να απειλεί το Ισραήλ, για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Καρίς».

Η Χεζμπολάχ είχε αποστείλει τρία drones στην πλατφόρμα της εταιρείας στις 2 Ιουλίου, τα οποία καταρρίφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Όπως ανέφερε ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, «το μήνυμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μόνο ένα ταπεινό, αρχικό σημάδι για το πού μπορούμε να φθάσουμε».

Εάν

ο Λίβανος αποτραπεί από εξορύξεις, τότε κανείς δεν θα αξιοποιήσει τους πόρους του, προσθέτει, απειλώντας ότι μόνο ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να κάνουν στην περιοχή.

«Όχι, όχι, όχι. Ο πόλεμος είναι πολύ πιο τιμητικός. Η απειλή του πολέμου, ακόμη και να πολεμήσουμε, είναι πολύ πιο τιμητικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές από την πετρελαϊκή energean αναφέρουν στο Σίγμα πως οι εργασίες δεν σταμάτησαν λεπτό, παραπέμποντας και σε δηλώσεις Λιβανέζων αξιωματούχων, που στηλίτευσαν την ενέργεια της σιιτικής οργάνωσης να αποστείλει drones και να πυροδοτήσει νέα ένταση.

Πρόσθεσαν, δε, πως προχωρούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ.

Δεν επηρεάζεται η Κύπρος

Πηγές τόσο από τη Λευκωσία, όσο και από πλευράς energean, διαμηνύουν πως ούτε τώρα επηρεάζεται άμεσα η πρόταση της εταιρείας για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και, κατόπιν, κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου.

Αίτημα αδειοδότησης για την όδευση δεν έχει ακόμη υποβληθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά την κατ’ αρχήν θετική απάντηση της Λευκωσίας, η συζήτηση βρίσκεται σε επίπεδο ειδικών ομάδων εργασίας, κυρίως για θέματα αδειοδοτήσεων, αλλά και των ακριβών συντεταγμένων όδευσης.

Δείτε το ρεπορτάζ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ #45 Κύπρου,israil #45 kyprou