Οι τέσσερις που διώκονται για το βίντεο του Al Jazeera – Οι κατηγορίες (vid)

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται πλέον η ιστορία που έκανε τον γύρο του κόσμου με το βίντεο του Al Jazeera. Ένα βίντεο που ως γνωστό αφορούσε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών, το οποίο ως γνωστό  έχει καταργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως η υπόθεση καταχωρίσθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Βάσει έγκυρης πληροφόρησης, πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής,

Δημήτρη Συλλούρη, τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, τον δικηγόρο Αντρέα Πιττάτζιη και τον εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνη Αντωνίου. Τα ονόματα αναφέρονται, επειδή η υπόθεση έχει καταχωρισθεί, και τα κατηγορητήρια έχουν επιδοθεί, με σεβασμό, πάντοτε προς το τεκμήριο της αθωότητας.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.    

Στην ανακοίνωση, οι Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εφιστούν την προσοχή στην αναγκαιότητα αποφυγής δημοσιοποίησης ευαίσθητων λεπτομερειών της υπόθεσης, για σκοπούς προστασίας όλων των διαδικασιών.

Προφανώς, οι ανακριτές δεν στάθηκαν μόνο στο βίντεο. Αυτή ήταν η αφετηρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει πως έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για την εμπλοκή των εν λόγω προσώπων σε τουλάχιστον δύο πολιτογραφήσεις.

Βάσει του μαρτυρικού υλικού, οι δύο πρώην κρατικοί αξιωματούχοι φέρονται να επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τα αξιώματά τους, προκειμένου να επηρεάσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων για  δύο πολιτογραφήσεις. Φέρονται δηλαδή να επιχείρησαν να παρέμβουν σε αποφάσεις δημοσίων λειτουργών προς εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, βάσει πάντοτε του μαρτυρικού υλικού.

Βεβαίως, όλα αυτά θα πρέπει να αποδειχθούν ενώπιον του δικαστηρίου, όπου οι κατηγορούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Ανεξαρτήτως πάντως έκβασης, η δίκη θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, λόγω και της εμπλοκής πρώην ανώτατων κρατικών αξιωματούχων. Αναμένουμε την δίκη με ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη: Καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση για το ρεπορτάζ Al Jazeera-Στο δικαστήριο 4 άτομα

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Al Jazeera –,