Στις 15 χιλιάδες οι ετήσιες παράνομες αφίξεις στα κατεχόμενα

Σε περίπου 10 με 15 χιλιάδες υπολογίζονται οι παράνομες αφίξεις στα κατεχόμενα κάθε χρόνο, με τους εποίκους να αριθμούν πλέον πέραν των 120 χιλιάδων, αναφέρθηκε σε εκδήλωση για τον εποικισμό, που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ενώ όπως λέχθηκε από τους συμμετέχοντες, το Κυπριακό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ, έδαφος της οποίας

κατέχεται από την Τουρκία.

Διερωτήθηκαν παράλληλα γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) έχει κάνει μέχρι σήμερα τόσο λίγα για την κυπριακή υπόθεση. Η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για την εποικιστική δραστηριότητα της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έγκειται βασικά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελέως του ΔΠΔ, είπαν οι καθηγητές νομικής και διεθνούς δικαίου Eugene Kontorovich και William Schabas.

Τον Ιούλιο του 2014, ομάδα Κυπρίων προσφύγων και o Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης κατέθεσαν απαίτηση στη Χάγη για έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης κατά της Τουρκίας, ενώ η πρωτοβουλία έχει λάβει και επίσημα την υποστήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Μόνιμος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα τέτοιο θέμα από την ίδρυση του ΔΠΔ, τον Ιούλιο του 2002, με αντικείμενο τη διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής κατά αξιωματούχων της Τουρκίας για τυχόν ποινικές ευθύνες αναφορικά με την παράνομη μετακίνηση Τούρκων πολιτών προς τα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του ο κ. Κορνηλίου είπε ότι η Κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή και ζητά από το ΔΠΔ να ξεκινήσει έρευνα για τις δραστηριότητες της Τουρκίας για αλλαγή της πληθυσμιακής σύστασης στα κατεχόμενα, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα του εποικισμού είναι από τα πιο λεπτά και δύσκολα ζητήματα της επίλυσης του Κυπριακού, με τις προσπάθειες της Κύπρου να επικεντρώνονται στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο να θυμίσει σε όλους ότι η διεθνής δικαιοσύνη πρέπει να γίνεται σεβαστή και να επιβάλλεται, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι αν και το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία για δραστηριότητες πριν το 2002, εντούτοις ο εποικισμός συνεχίζεται ασταμάτητα και σήμερα υπάρχουν πάνω από 120 χιλιάδες παράνομοι έποικοι στην Κύπρο.

Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις, όμως θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τέλος στην ατιμωρησία, για να μπορέσει να υπάρξει διαρκής ειρήνη, είπε.

Ο Eugene Kontorovich, Επικεφαλής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου ανέφερε ότι η μεταφορά Τούρκων εποίκων δεν είναι κάτι που ολοκληρώθηκε μετά την εισβολή, αλλά συνεχίστηκε και τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με μελέτη που εκδόθηκε στα τουρκικά, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πάρα πολύ κατά τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζουμε από τις διαρροές στο wikileaks, είπε ο καθηγητής Kontorovich, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής Κυβέρνησης, έχουμε 10 με 15 χιλιάδες αφίξεις στα κατεχόμενα κάθε χρόνο, μέσω των οποίων αλλάζει σημαντικά ο δημογραφικός χαρακτήρας του βόρειου τμήματος του νησιού.

Παράλληλα, εξέφρασε συγκλονισμό για το γεγονός ότι υπάρχει κατοχή εδαφών που ανήκουν στην ΕΕ και είπε ότι εφόσον η Ένωση προωθεί και προασπίζεται το διεθνές δίκαιο, το Κυπριακό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «ηχηρή σιωπή» διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ που λένε ότι προασπίζονται το κράτος δικαίου, αναφορικά με την κυπριακή υπόθεση.

Ο κ. Kontorovich είπε ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ θα υπάρξουν και νομικά θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, είπε και παρατήρησε ότι το ΔΠΔ δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα με την υπόθεση.

Είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η προκαταρκτική έρευνα, ώστε να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η έρευνα και πρόσθεσε ότι το γραφείο της Εισαγγελέως του ΔΠΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη στάση που κρατά στο κυπριακό ζήτημα και για ποιόν λόγο δεν λαμβάνεται υπόψη η έντονη αλλαγή στο δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου.

Πάντως ανέφερε ότι όσοι κριθούν ένοχοι για την υπόθεση, θα πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή.

Σημείωσε τέλος ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στο ΔΠΔ, καθώς δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική διακήρυξη του δικαστηρίου.

Από την πλευρά του ο William Schabas, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Middlesex του Λονδίνου, ανέφερε ότι η υπόθεση είναι ουσιαστικά στα χέρια της Εισαγγελέως του ΔΠΔ, η οποία έχει τη διακριτική ευχέρεια να κινήσει το θέμα.

Εξηγώντας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι θα πρέπει να τεκμηριωθεί πρώτα ότι το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα για τη δίωξη των συγκεκριμένων εγκλημάτων, τα οποία θα πρέπει και να ταυτοποιηθούν.

Όπως είπε, η εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη δεν μπορεί να καταστεί αντικείμενο δίωξης από το ΔΠΔ, όμως αν αποδειχθεί ότι έχει διαπραχθεί άμεση ή έμμεση μετακίνηση πληθυσμών μετά το 2002, αυτό αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασιών από το δικαστήριο.

Είπε ακόμη ότι παρότι το ΔΠΔ δεν μπορεί να επιληφθεί καταστάσεων που προέκυψαν πριν το 2002, δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη τα γεγονότα και την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο από το 1974 και μετά.

Θα πρέπει να είμαστε θετικοί, γιατί έχουμε μια θετικά διακείμενη, ανοιχτόμυαλη Εισαγγελέα, είπε ο κ. Schabas.

Εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει στη φάση της προκαταρκτικής έρευνας, συνέχισε, θα πρέπει να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει υπόθεση προς εξέταση και το ζήτημα να εξεταστεί από τρεις δικαστές. Στη συνεχεία, η Εισαγγελέας θα πρέπει να εντοπίσει τα άτομα που θα διωχθούν.

Επί του παρόντος, κατέληξε, ο φάκελος της υπόθεσης είναι σε προ-προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα