Στήριξη Κύπρου από τους Συντηρητικούς Φίλους στη Βρετανία

Με μηνύματα στήριξης της Κύπρου η εκδήλωση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στην παρουσία Μπ. Τζόνσον

Με μεγάλη συμμετοχή βουλευτών, ευρωβουλευτών, άλλων αξιωματούχων και μελών του Συντηρητικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στο πλαίσιο του ετήσιου

συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος της Βρετανίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί τις κύριες εργασίες του συνεδρίου στο Μάντσεστερ.

Το «παρών» έδωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο είπε ότι η συνάντηση στο Κραν Μοντάνα δεν είχε την επιθυμητή κατάληξη, αλλά απέφερε αξιοποιήσιμα κέρδη.

«Μπορούσαμε να δούμε το δρόμο προς την κορυφή, μπορούσαμε να δούμε τι χρειαζόταν να γίνει, μερικά πολύ απλά βήματα που χρειάζονταν να γίνουν. Δυστυχώς, δεν κατέληξε ακριβώς κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πέσαμε ξανά κάτω στην πίστα λιγάκι, αλλά όχι εντελώς κάτω. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Και υπήρχαν ουσιώδη κέρδη από εκείνες τις συνομιλίες επί των οποίων προτιθέμεθα να χτίσουμε και να τις προχωρήσουμε», είπε ο κ. Τζόνσον.

Όπως συμπλήρωσε, «ο λαός της Κύπρου έχει ένα σπουδαίο μέλλον που μπορεί να πετύχει και εμείς στη βρετανική κυβέρνηση είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί».

Αναφερόμενος στη μελλοντική σχέση Βρετανίας-Κύπρου μετά από το Brexit, ο κ Τζόνσον είπε ότι οι δύο χώρες θα έχουν μία «φανταστική» σχέση. Πρόσθεσε ότι η εμπορική και πολιτική διμερής σχέση, όπως και η βαθιά φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Συντηρητικού Κόμματος θα ενταθούν.

Η Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς είπε ότι αποτελεί «τεράστια απογοήτευση» για όλους το γεγονός ότι παρά τις ελπίδες και την αισιοδοξία για την πρόοδο που φαινόταν να επιτυγχάνεται, οι συνομιλίες έληξαν χωρίς συμφωνία λόγω του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Μετά και από παραστάσεις ψηφοφόρων της περιφέρειάς μου δήλωσα πολύ ξεκάθαρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν έχει θέση σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Το θεωρώ απομεινάρι της αποικιοκρατικής εποχής και ευχαρίστως το ξαναδηλώνω στην επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Κυπρίων και πρέπει να προκαλεί θλίψη ότι αυτός ήταν ο λόγος για την κατάληξη των συνομιλιών», είπε η κα Βίλιερς.

Διαβεβαίωσε, τέλος, τους παριστάμενους ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον κυπριακό σκοπό στο κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, δημοτικός σύμβουλος των Συντηρητικών και υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές Τζέισον Χαραλάμπους, υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ίδρυση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η οργάνωση, προανήγγειλε νέα επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο και εξήρε την «αφοσίωση και το πάθος» των φίλων βουλευτών.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος για τη σθεναρή στήριξή τους «στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, καθώς οι Κύπριοι επιδιώκουν να επανενώσουν τη χώρα τους». Σημείωσε ότι οι φίλοι βουλευτές είναι φίλοι «παντός καιρού», ανεξαρτήτως των δυσκολιών που μπορεί να προκύπτουν.

Χαρακτήρισε δε την Κύπρο «αξιόπιστο, προβλέψιμο και παραγωγό ασφάλειας σύμμαχο της Βρετανίας σε μια περιοχή εύφλεκτη».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, στην παρουσία του Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αντιταχθεί στο καθεστώς των εγγυήσεων και να μεταφέρει αυτή τη θέση στην Άγκυρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Τουρκία, «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μία κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύεται ο ίδιος ο λαός της. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα κανονικό κράτος, δίχως εγγυήσεις».

Το λόγο πήρε και ο ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Δρ Τσαρλς Τάνοκ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην Τουρκία σχολίασε ότι επιβεβαιώνονται παλαιότερες προειδοποιήσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατεύθυνση την οποία έχει πάρει η χώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι το περιθώριο του συνεδρίου υπήρξε και κοινή εκδήλωση των Συντηρητικών Φίλων Κύπρου και Ισραήλ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα