Στην Τουρκία για διαβουλεύσεις ο Άιντα

Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να επιτευχθεί η ανακοίνωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, μετά την αποχώρηση του Mπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ και τη λήξη, αύριο, της παράνομης τουρκικής Navtex.

Όπως μεταδίδεται, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μεταβαίνει το απόγευμα στην Άγκυρα και αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Αύριο βράδυ

αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο και την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τη συναίνεση του για επανέναρξη των συνομιλιών.

Την επίσκεψη Άιντα είχαν προαναγγείλει τη ΗΕ, με ανακοίνωση στο τέλος Μαρτίου, την οποία αναδημοσίευσε ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

In #Cyprus 6 Apr @EspenBarthEide to followup on encouraging indications regarding possible resumption of negotiations pic.twitter.com/BKu18B3tiK

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) March 30, 2015

Εξάλλου, και σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Άιντα είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν εντός Μαΐου, και θα είναι εφικτό να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα στις 19 Απριλίου.

H Λευκωσία πάντως έχει διαμηνύσει πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα επιτευχθεί όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κ.Δ. χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα αποκατασταθεί ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην ΑΟΖ της.

Keywords
Τυχαία Θέματα