Στην Πάφο το μεγαλύτερο γκράφιτι της Κύπρου, μήκους 540 μέτρων και 3240²

Ακόμη μια μοναδική και συνάμα εντυπωσιακή δημιουργία ετοίμασε ο γνωστός συμπολίτης μας καλλιτέχνης Ραφαήλ Σταυρινού. Ο Ραφαήλ, του οποίου έργα κοσμούν διάφορα μέρη της Πάφου, σχεδίασε ένα διπλό γκράφιτι μήκους 540 μέτρων (2×270μ) και ύψους έξι μέτρων στα Μαντριά της Πάφου, κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτιστική τοιχογραφία στο νησί μας.

Το γκράφιτι, που ήδη άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς, δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητο αφού εκτός από επιβλητικό στη δημιουργία του είναι και εντυπωσιακό, με πολλές σημειολογικές αναφορές για την περιοχή.

Τι απεικονίζει;

Στο

πρώτο γκράφιτι, ο καλλιτέχνης απεικονίζει την Κυπριακή Φύση και πιο συγκεκριμένα τον όμορφο κόσμο της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Το νέο δημιούργημα του Ραφαήλ Σταυρινού είναι σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαντριών, βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας και απεικονίζει τον Ξερό Ποταμό. Στην ουσία το έργο απεικονίζει την ζωή στον Ποταμό με τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν την εμφάνισή τους στον σπουδαίας περιβαλλοντικής σημασίας αυτό υγροβιότοπο.

Στη δεύτερη τοιχογραφία, μήκους επίσης 270×6 μέτρων, προβάλλεται η άλλη πλευρά της Κυπριακής πραγματικότητας, τα “αθάνατα” και τα κρίνα της θάλασσας αλλά και τα γεωργικά αγαθά όπως είναι το λουβί και τα φυστίκια.

Παρουσιάζονται επίσης τα μηχανήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την καθημερινή τους εργασία στα χωράφια αλλά και η καθημερινότητα για την διαβίωσή τους.

Τι λέει ο καλλιτέχνης στο PafosPress;

Μέσα από την μια τοιχογραφία αναφέρει ο καλλιτέχνης παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων, η πίστη τους και η αγάπη τους για τον τόπο αλλά και η Οσία Βρυαίνη, η οποία αποτελεί την προστάτιδα της περιοχής και το ξωκκλήσι της είναι σημείο αναφοράς για όλη την Πάφο. Θελήσαμε μέσα από το έργο να καλύψουμε, αναφέρει ο Ραφαήλ, κάθε δυνατή πτυχή της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων στα Μαντριά και την γύρω περιοχή.

Το φόντο, μας περιγράφει ο δημιουργός, είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του χάρτη της κοινότητας λέγοντας πως “ξεκινήσαμε την δημιουργία αυτού του ξεχωριστού και μεγάλου έργου τον Μάιο του 2023 και μέσα από μεθοδική δουλειά καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία”.

Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν κουραστική η ολοκλήρωση της προσπάθειας, ο δημιουργός του γκράφιτι σημειώνει πως σίγουρα ήταν μια κοπιαστική και μεγάλη προσπάθεια, η κούραση όμως περνάει σε δεύτερη μοίρα δεδομένου ότι το έργο στο τέλος της ημέρας προσφέρει μια ικανοποίηση στους δημιουργούς του και σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα μας ανταμείβει και μας προσφέρει απόλαυση.

Υπάρχει και τρίτη τοιχογραφία

Το έργο έργο ολοκληρώνεται με ακόμη μια τοιχογραφία, την τρίτη ουσιαστικά η οποία θα απεικονίζει τη Θεά Αφροδίτη. Η σκηνή συνδέεται με τη Μυθολογία και περιγράφει το πέρασμά της από το Ακρωτήρι του Ζέφυρου [στην ελληνική μυθολογία ήταν προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (Πουνέντε)] που βρίσκεται στην περιοχή και από το οποίο η Αφροδίτη με τη βοήθεια των ανέμων οδηγήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού όπου σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα.

Βασικοί συντελεστές του έργου είναι ο Ραφαήλ Σταυρινού ως σχεδιαστής- καλλιτέχνης και συνεργάτης του ο Μάρκος Παπαονησιφόρου. Σημαντική, όπως μας είπε, ήταν η συνεισφορά και η καθοδήγηση της γραμματέως του Κοινοτικού Συμβουλίου Δήμητρας Χατζηαντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συνέχεια του έργου μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας τον καλλιτέχνη μέσω του προφίλ του στο Instagram ενώ με την ολοκλήρωση θα αναρτηθεί και πλήρες βίντεο με όλη την διαδικασία, από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωση του!

Έργα του Ραφαήλ συναντάμε παντού

Γνωστά έργα του Ραφαήλ είναι το γκράφιτι Chernobyl στο κέντρο της πόλης και η “μόλυνση της θάλασσας και του περιβάλλοντος” στο Προδρόμι, που δημιουργήθηκε πέρυσι στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ ψαριού του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.

Για την ολοκλήρωση του έργου σημαντική ήταν η συνεισφορά των χορηγών, δηλαδή της εταιρείας Aristo Developers και της εταιρείας Makatermonas, η οποία παρείχε στον καλλιτέχνη το ανυψωτικό μηχάνημα.

Πηγή: Pafospress.com

Keywords
Τυχαία Θέματα