'Εντονος προβληματισμός για τον αρχαιολογικό χώρο της στήλης του Απ. Παύλου

Σφοδρά παράπονα από πολίτες δέχθηκε το ΣΙΓΜΑ για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς  χώρους της Κύπρου, η στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Κάτω Πάφο.

Οι πεζογέφυρες παραμένουν εδώ και καιρό σφραγισμένες, αποτρέποντας την πρόσβαση στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου.
 
Έντονο προβληματισμό και μεγάλη απορία προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει εδώ και χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος της

στήλης του Αποστόλου Παύλου, στην Κάτω Πάφο. Μετά από παράπονα πολιτών που έφτασαν στο ΣΙΓΜΑ με αναφορές για έναν αρχαιολογικό χώρο απρόσιτο και ουσιαστικά με περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση, η κάμερα του ΣΙΓΜΑ βρέθηκε σήμερα επί τόπου για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Οι μεταλλικές γέφυρες με το ξύλινο δάπεδο που ξεκινούν από το σημείο που βρίσκεται η στήλη του Αποστόλου Παύλου και εκτείνονται μέχρι και γύρω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας ή της Αγίας Κυριακής όπως είναι επίσης γνωστή η εκκλησία, είναι εδώ και αρκετό καιρό ερμητικά κλειστές με συρματόσχοινα με τους επισκέπτες να φτάνουν στο μέρος και να φεύγουν ουσιαστικά άπραγη και δίχως να μπορούν να δουν τίποτα ή να περιηγηθούν στο χώρο.  
 
Επιπρόσθετα, το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και χρόνια, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, έχει να κάνει με την στατικότητα της όλης κατασκευής αλλά και τις γραφειοκρατικές, όπως εξελίσσονται, διαδικασίες επίλυσής του. Ούτε λίγο ούτε πολύ φαίνεται πως δυστυχώς στο Τμήμα Αρχαιοτήτων συμβιβάστηκαν με το πρόβλημα και κυρίως με την ιδέα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και της στασιμότητας που παρατηρείται εδώ και χρόνια.  

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν πως η μια σύσκεψη ανάμεσα σε Τμήμα Αρχαιοτήτων, Δημόσια Έργα και ιδιώτες μελετητές διαδέχεται την άλλη και αναζητούνται μάταια εως τώρα λύσεις για το τι δέον γενέσθαι. Μέχρι τότε όμως, όχι την επίλυσή του αλλά την λήψη της απόφασης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η καρδιά της Κάτω Πάφου και ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης και μαρασμού, εικόνα που δεν περιποιεί τιμή σε μια χώρα που διαφημίζει στο εξωτερικό την Ιστορία και τον Πολιτισμό της αλλά και που θέλει η πορεία του Αποστόλου Παύλου να αποτελέσει κίνητρο για ροή Θρησκευτικού Τουρισμού.   

Το ΣΙΓΜΑ επεδίωξε σήμερα από το πρωί να έχει την απάντηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για το πιο πάνω πρόβλημα, δίχως ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό.   

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εικόνα, με σφραγισμένες κρύπτες και κλειδαμπαρωμένους χώρους, παρατηρείται εδώ και μερικά μέτρα πάρα δίπλα στην κατακόμβη της Αγίας Σολωμονής, ένα χώρο που επίσης συγκεντρώνει καθημερινά το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών.  

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα