Στην Κύπρο και πάλι η Λουτ – Οι προσδοκίες και η τουρκική πίεση

Η κάθοδος στην Κύπρο της ειδικής συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνοδεύεται από πολύ χαμηλές προσδοκίες ως προς την ουσιαστική πρόοδο για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ξεκάθαρη βούληση της Ε/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας όρων αναφοράς και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις. Κάτι, που όπως μας υπογράμμισαν,

επιθυμεί και ο ίδιος ο Γ.Γ του ΟΗΕ. Δηλαδή, την συμφωνία των μερών επί των όρων αναφοράς που θα καθορίζουν την ουσία αλλά και την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μέχρι τώρα προτείνει τρόπους για να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Το πρώτο, είναι η κοινή συνάντηση της Λουτ με τις δυο πλευρές, για να είναι πιο παραγωγική η συζήτηση και το δεύτερο να υποβάλει η Τ/κ πλευρά τοποθετήσεις στα έξι θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης από τον Ιούλιο 2017», μας ανέφεραν.

Η απόρριψη όμως της κοινής συνάντησης από πλευράς Ακιντζί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεικνύουν την παγίδευση του Τ/κ ηγέτη στην γραμμή της Άγκυρας.

Ως εκ τούτου, έχοντας υπόψη την επιμονή της Τ/κ πλευράς στην πολιτική ισότητα σε συνδυασμό με την απουσία των άλλων πέντε παραμέτρων από το τραπέζι, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ειρήσθω εν παρόδω τα θέματα ασφάλειας και εδαφικού, συνθέτουν ένα πολύ αρνητικό κλίμα στο οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυρία Λουτ.

Μάλιστα, η ίδια πηγή θέλοντας να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυρία Λουτ μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να δούμε πώς θα βγάλει άκρη…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα επιβαρύνουν και διάφορες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι τονίζουν ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Την ίδια ώρα, και στα κατεχόμενα εντείνεται η πίεση προς την κυρία Λουτ. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, κάλεσε την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ να κάνει τις διαπιστώσεις που βασίζονται στις δικές της παρατηρήσεις και να βγει να τις πει χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο. Οι διαπιστώσεις αυτές, σύμφωνα με τον Οζερσάι, θα πρέπει να κινούνται στην λογική ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κοινό έδαφος όσον αφορά έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα