Στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός της CYTA

Ο προϋπολογισμός της CYTA συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2018 να ανέρχονται σε 393 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 390 εκατ. ευρώ του περσυνού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την ομιλία της Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου, η CYTA

με τον προϋπολογισμό του 2018 προχωρεί σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην κατηγορία των κεφαλαιουχικών δαπανών οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 73 εκ. ευρώ και εστιάζονται στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ η δεύτερη αφορά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ορθολογική οικονομική διαχείριση του λειτουργικού κόστους του οργανισμού.

Αναφορικά με την πώληση της Cyta Hellas ανέφερε ότι το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ και είναι υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρχές στην Ελλάδα. Από τα 118, 1 εκατ. ευρώ το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί απευθείας για αποπληρωμή των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Cyta Hellas προς τρίτους, ενώ το υπόλοιπο περίπου 100 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στη μητρική Cyta για την ολοκλήρωση της πιο πάνω συναλλαγής.

Σε σχέση με τη Cytavision χαρακτήρισε κομβική την απόφαση του Οργανισμού να μην επιδοθεί σε έναν αγώνα πλειοδοσίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Ανέφερε επίσης ότι η Cyta είναι ένας εύρωστος κερδοφόρους οργανισμός που από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία συνολικό μέρισμα 750 εκατ. ευρώ προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του.

Είπε επίσης ότι παρά τη συνεχιζόμενη κερδοφορία το πλεόνασμα προβλέπεται μειωμένο κάτι που οφείλεται στον χαμηλότερο κύκλο εργασιών με μειωμένα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 5,5%, λόγω της διείσδυσης εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας από διαδικτυακούς τομείς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημείωσε επίσης ότι στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, η εμπορική και επιχειρησιακή αξιοποίησης της τεχνολογικής υπεροχής και αξιοπιστίας της Cyta, αποτελούν μονόδρομο για προσέλκυση σημαντικά αυξημένων εσόδων.

Στου πλαίσιο της συνεδρίας οι βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις στις οποίες η Cyta θα απαντήσει σε κατοπινό στάδιο.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε προβληματισμό για τη μείωση των εσόδων λόγω αυξημένου ανταγωνισμού αφού η Cyta αναμένεται να έχει έσοδα κατά 20 εκ λιγότερα το 2018. Επίσης το αναλογιστικό έλλειμμα στο ταμείο συντάξεως, ανέφερε, αυξήθηκε και ανήλθε στα 184, 4 εκατ. ευρώ και για την κάλυψή του η Cyta προβλέπει ένα ποσό 16,9 εκατ. για το 2018. Αυτό, είπε, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των δαπανών τα επόμενα χρόνια δημιουργεί ένα μείγμα δεδομένων που ενδεχομένως να θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

Όσον αφορά τη Cyta Hellas είπε ότι πολύ σωστά το ΔΣ προχώρησε σε ένα διάφανο και σωστό διαγωνισμό και έχει καταλήξει σε συμφωνία για πώληση της Cyta Hellas στη Vodafone στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι το αντίτιμο ύψους 100 εκ. είναι πολύ λιγότερο από αυτό που κόστισε το εγχείρημα της παρουσίας στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είπε, εκτιμάται ότι έχουν απολεσθεί για 6-7 χρόνια γύρω στα 200 εκ ευρώ.

Ο Βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι για το ΑΚΕΛ οι δημόσιοι οργανισμοί που για πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν λεφτά και υπηρεσίες στον τόπο είναι πάρα πολύ σημαντικοί και ο δημόσιος χαρακτήρας τους θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Cyta και έχει αποτρέψει αυτή την προσπάθεια των κυβερνώντων. Την ίδια ώρα, είπε, ζητά να προχωρήσει η διαδικασία εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της Cyta, ώστε οι οργανισμοί αυτοί να μπορούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος να προσφέρουν το ψηλότερο δυνατό όφελος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι υπέβαλε ερωτήματα που αφορούν την εξέλιξη με τη Cyta Hellas, τη Citavision και την εξέλιξη και εκσυγχρονισμό του ημικρατικού οργανισμού, τον οποίο το ΔΗΚΟ θέλει να στηρίζει, ώστε να παραμείνει ισχυρός στον ανταγωνισμό και να διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτροπή Οικονομικών, ϋπολογισμός, CYTA,epitropi oikonomikon, ypologismos, CYTA