Απόσυρση ή Τροποποίηση Διαφημιστικού Σποτ;

Με αφορμή τη συζήτηση για απόσυρση του διαφημιστικού σποτ που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση ως προς την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης θα ήθελε να επισημάνει τα ακόλουθα:

Κάθε διαφήμιση έχει ένα στόχο. Η συγκεκριμένη διαφήμιση έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στόχο - να ευαισθητοποιήσει το ανδρικό κοινό να κάνει την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Στη διαφήμιση -που διαρκεί περίπου ένα λεπτό- υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση που ενοχλεί και προβληματίζει όσον

αφορά στα στερεότυπα που αναπαράγει για τους ρόλους των φύλων. Αυτή η φράση μπορεί με μεγάλη ευκολία να τροποποιηθεί με τρόπο που να μην αναπαράγει τα πρότυπα αυτά και η διαφήμιση να συνεχίσει να προβάλλεται και να πραγματοποιήσει τον εξαιρετικά σημαντικό στόχο της.

Για να προλαβαίνουμε τέτοιου είδους θέματα, ο ΦΕΔ παρέχει την υπηρεσία συμβουλευτικού προελέγχου (copy advice) η οποία αφορά αξιολόγηση διαφημιστικού υλικού, πριν αυτό δημοσιευτεί, με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων του Κυπριακού Κώδικα Δεοντολογίας Επικοινωνίας και των Παραρτημάτων του. Η υπηρεσία είναι συμβουλευτική, παρέχεται με απόλυτη εμπιστευτικότητα, πριν από τη δημοσίευση/μετάδοση μιας διαφήμισης, έχει χαρακτήρα μη δεσμευτικής γνωμοδότησης και αφορά μια συγκεκριμένη διαφημιστική πρόταση.

Ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης είναι ιδιωτική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο του περιεχομένου των διαφημίσεων που προβάλλονται στην Κύπρο. Είναι μέλος της European Advertising Standards Alliance από τον Ιανουάριο του 2013. Στον ΦΕΔ συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου [ΣΔΚ], ο Σύνδεσμος Διαφήμισης - Επικοινωνίας Κύπρου [ΣΔΕΚ], οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha Κύπρου, ΑΝΤ1, Sigma, TVONE και όλα τα ΜΜΕ των ομίλων ΔΙΑΣ, Ειδικές Εκδόσεις, Πολίτης, Φιλελεύθερος και Adboard Media.

Keywords
Τυχαία Θέματα