Στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών για την 1η αξιολόγηση

Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί άμεσα την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού αλλά και του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και παράλληλα να περάσει με... καλό βαθμό την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ξεκλειδώσει την καταβολή της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κουαρτέτο των δανειστών καταφθάνει στην Αθήνα σήμερα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Φίλης έχουν ανοίξει τα επιχειρησιακά σχέδια εν

όψει και της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με θέμα αιχμής τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών.

Η επιτυχής αξιολόγηση από το κουαρτέτο του πρώτου πακέτου μέτρων εκτιμάται ως δεδομένη από το Μέγαρο Μαξίμου. Το πόρισμά τους θα τεθεί στη συνεδρίαση -μέσα στην εβδομάδα- του Euroworking Group, το οποίο και θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης.

Το πέρασμα από τις συμπληγάδες της πρώτης αξιολόγησης θα είναι απλώς μια ανάσα για την κυβέρνηση, η οποία έχει πολλά μέτωπα ανοικτά, με την επιβολή ιδιαίτερα επαχθών για τους πολίτες μέτρων αλλά και με το επόμενο, δεύτερο και πιο σκληρό πακέτο προαπαιτούμενων που θα έρθει στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ανάμεσά τους το εργασιακό, με αιχμή του δόρατος τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο με τις νέες φορολογικές κλίμακες και τους συντελεστές, τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών κ.ά.

Άμεση προτεραιότητα είναι να κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το ζήτημα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, που αποτελεί δυνατό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει ισοδύναμα και να παρακάμψει τον σκόπελο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Εν αναμονή του Προέδρου της Γαλλίας

Στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως δυνατό διπλωματικό χαρτί εκτιμάται η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει έναν ισχυρό Ευρωπαίο σύμμαχο στη μάχη που θα δοθεί στη συνέχεια για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Συνοδεία υπουργών της κυβέρνησής του και δεκάδων Γάλλων επιχειρηματιών που θα αναζητήσουν έδαφος για επενδύσεις στη χώρα μας, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει γεύμα προς τιμήν του Γάλλου προέδρου και της αντιπροσωπείας του, παρουσία των υπουργών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Ολάντ θα μιλήσει στη Βουλή.

Πηγή zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα