ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γερμανικό πιστόλι στον κρόταφο Αναστασιάδη;
Πόσο πικρά επιβεβαιώνεται ο Θουκυδίδης… Πριν από 2500 χρόνια είχε συγγράψει πως τα συμφέροντα είναι ο ισχυρός κρίκος που συνδέει τις πόλεις (κράτη). Το επιβεβαιώνει σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας και φίλη (!!!) του Ν. Αναστασιάδη, Μέρκελ. Με αφορμή την προσφυγική κρίση, η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι κυριολεκτικά όχι μόνο γονάτισαν μπροστά στον σουλτάνο Ερντογάν αλλά και τον έγλειψαν γελοιωδώς, για να συμφωνήσει

να τερματίσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη. Και τι έκανε ο δολοφόνος τζιχαντιστής; Αξίωσε και πέτυχε βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βίζα για τα 75 εκ. των Τούρκων και άνοιγμα πέντε κεφαλαίων για να διευκολυνθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Τι έλεγε η Μέρκελ μόλις πριν από ένα μήνα; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να συναινέσει σε ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τώρα, μετέβη στην Τουρκία και, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιμοσταγή σουλτάνο, υποσχέθηκε επίσπευση των διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όταν Τούρκοι συνάδελφοι την ρώτησαν για τις αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Μέρκελ φέρεται να είπε πως θα φροντίσει να ικανοποιήσει και την Κύπρο. Που σημαίνει, αδέλφια, ότι ήδη ένα γερμανικό πιστόλι έχει τοποθετηθεί στον κρόταφο του δύσμοιρου Αναστασιάδη. Και δεν θα είναι μόνο γερμανικό, θα είναι ευρωπαϊκό το πιστόλι στον κρόταφο του Αναστασιάδη. Τώρα ο Πρόεδρος οφείλει να αποδείξει ότι είναι ηγέτης και όχι σκυλάκι της Μέρκελ.
Σ.Ι.

Ένα κράτος-τρομοκράτης, εγγυητής της λύσης;
Όσοι παρακολουθούν τα συμβαίνοντα στην Τουρκία, καταλαμβάνονται από σύγκρυο για ένα κράτος-δολοφόνο, ένα κράτος-τρομοκράτη και ένα κράτος-μαφία, που εξελίσσεται σε παρία και ως το επόμενο προς κατάρρευση κράτος της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί πια στον πιο αιμοσταγή και εγκληματία ηγέτη μιας Τουρκίας, που ήδη βλέπει ενώπιόν της τον εφιάλτη ενός διαφαινόμενου εδαφικού διαμελισμού της, διά της δημιουργίας κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν αιματοκύλισε την Τουρκία πριν από δύο χρόνια, ξανάρχισε τον πόλεμο κατά των Κούρδων, στηρίζει και ενισχύει τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους και κατάντησε κράτος-παρίας της περιοχής.

Προκαλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού: Έχετε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον δολοφόνο που εισέβαλε και πάλι στην Κύπρο για να σας πετάξει κατάμουτρα ότι τσιμέντωσε τον ομφάλιο λώρο της Τουρκίας με τα κατεχόμενα; Έχετε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον αλαζόνα, υπερφίαλο και μωροφιλόδοξο Τούρκο, που μπροστά στις φιλοδοξίες του να γίνει σουλτάνος, δεν ορρωδεί προ ουδενός εμποδίου; Έχετε εμπιστοσύνη ότι θέλει λύση όπως λογικά την επιθυμεί κάθε Ευρωπαίος Κύπριος πολίτης; Ο Ερντογάν είναι η αποτύπωση της καταστροφής της Τουρκίας και ο μέγας κίνδυνος για τον ευρύτερο Ελληνισμό. Πότε θα το καταλάβουν Αθήνα και Λευκωσία;
Σ.Ι.

Στα πόδια του σουλτάνου
Είδατε; Ο Ερντογάν κατάφερε να βαράει τα νταούλια και να χορεύουν στους δικούς του ρυθμούς οι Ευρωπαίοι. Πρώτη σέρνει τον χορό η Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν δίστασε να επισκεφθεί την Τουρκία για να προσκυνήσει τα πόδια του σουλτάνου και να του προσφέρει όσα ζήτησε στα θέματα που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση του συριακού πολέμου. Ο τουρκικός εκβιασμός έπιασε τόπο: «Ή μου δίνετε τα ανταλλάγματα που ζητώ, ή αφήνω τα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να κατακλύσουν κάθε γωνιά της Ευρώπης». Και πήρε τα ανταλλάγματα που αξίωσε ο Ερντογάν, από μεγάλη οικονομική βοήθεια, μέχρι κατάργηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους, μέχρι άνοιγμα κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα πέσουν τώρα όλοι οι εταίροι μας πάνω μας, για να μας πείσουν να χορέψουμε κι εμείς με το νταούλι του Ερντογάν, φέρνοντάς μας ως επιχείρημα την ιδιαίτερη κρισιμότητα της κατάστασης με τους πρόσφυγες και θα μας ζητήσουν να βοηθήσουμε κι εμείς.Εμείς, οι... προσφυγοποιημένοι από την Τουρκία. Και επειδή είναι σίγουρο ότι θα ξαναβάλουν... το πιστόλι στον κρόταφο του Προέδρου μας, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συντονισμός με την Αθήνα. Για να αντισταθεί στις πιέσεις των εταίρων η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Δεν έχω και πολλές ελπίδες ότι δεν θα υποκύψουμε τελικά. Αν κατορθώσουμε, όμως, να κρατήσουμε μπλοκαρισμένα τα κεφάλαια, να είμαστε έτοιμοι να αντικρίσουμε τα κατεβασμένα μούτρα των εταίρων μας, ενώ κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι ότι... εμείς φταίμε που οι Σύροι πρόσφυγες πνίγονται στη Μεσόγειο!
ΜΠΟΞΕΡ

Οι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής
Όσα η «Σημερινή» αποκαλύπτει για τον βίο και την πολιτεία του άλλοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, θα έπρεπε να είχαν ταρακουνήσει και συγκλονίσει και την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Με την αιτιολογημένη αξίωση όπως, επιτέλους, καρποφορήσουν οι έρευνες για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου. Και οι ένοχοι, οικονομικοί ή πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Έχουν περάσει τρία χρόνια από το κούρεμα και ακόμα περισσότερα από την κατάρρευση της Λαϊκής και τις επιπτώσεις της στην οικονομία κι ακόμα να δούμε φως.

Ποια είναι η εντύπωση των πολιτών που οσημέραι ενισχύεται; Πως κανείς δεν θα κατηγορηθεί και κανείς δεν θα πληρώσει ανθ’ ων έπραξε. Εδώ ένας πολίτης οφείλει 200 ή 300 ευρώ σε δόση δανείου ή στη σύζυγό του και η πανέξυπνη Δικαιοσύνη τον μπαγλαρώνει και τον κλείνει στις φυλακές. Για εκείνους, όμως, που κατάκλεψαν τον τόπο με τη ληστεία του Χρηματιστηρίου και μετά ρήμαξαν και την οικονομία, η Δικαιοσύνη δυσκολεύεται, μπερδεύεται, αδυνατεί ακόμα να τεκμηριώσει υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Βεβαίως, ουδείς αντιλέγει πως η καταστροφή της οικονομίας και η διερεύνησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απορούμε, όμως: Τότε πώς τα κατάφεραν οι Ισλανδοί και οι Ιρλανδοί και σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καθάρισαν τον στάβλο και οδήγησαν στη φυλακή τους ενόχους;
Σ.Ι.

Κι εμείς μια τρύπα... στο νερό τους
Η Κυβέρνησή μας... έχασε τα νερά της με το θέμα του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Αφού μέχρι πρόσφατα είχε πιει... το αμίλητο νερό, τελικά εξέδωσε μέσω του ΥΠΕΞ μια... νερόβραστη ανακοίνωση καταδίκης του όλου έργου, το οποίο οδηγεί στην πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, αλλά αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε πτυχές του Κυπριακού, όπως το περιουσιακό. Οι αντιδράσεις μας μοιάζουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την προσπάθεια μεταφοράς... νερού με το κόσκινο. Βέβαια, δεν είναι μόνο η χλιαρή αντίδραση της Κυβέρνησης. Τα κόμματα, που κατακεραύνωσαν με ανακοινώσεις τον τουρκικό αγωγό, γιατί δεν οργάνωσαν μια διαδήλωση κατά της παρουσίας του σουλτάνου ως «οικοδεσπότη» στα κατεχόμενα;

Τουλάχιστον οι Τουρκοκύπριοι (κόμματα, συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις) πραγματοποίησαν διαδήλωση με συνθήματα κατά του Ερντογάν, όπως «Το νερό που έφερες, δεν μπορεί να καθαρίσει το αίμα των ζωών που πήρες» (εννοώντας τους νεκρούς της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα) και «Δεν θέλουμε το νερό και την πρεσβεία σου». Εμείς περιοριστήκαμε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις, λες και το νερό στα κατεχόμενα δικά μας εδάφη αφορούσε το νερό που... ανακαλύφθηκε στον Άρη. Όσο για τον φίλο μας τον Μουσταφά, που αρχικά εμφανιζόταν ότι θα διαφοροποιείτο από τον Ερντογάν, τελικά αυτός και ο σουλτάνος μοιάζουν... σαν δυο σταγόνες νερό!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα