Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του EuroWorking Group

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.

Στόχος των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων, εν όψει του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης για την Ελλάδα.Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανάγνωση, χθες, των προγραμματικών

δηλώσεων της Κυβέρνησης του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την αμετάκλητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων.Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ιεράρχησε ως βασικούς στόχους της κυβέρνησής του, την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της Ελλάδας, την αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας.Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του χρέους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό που η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, είναι μια νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα, μέχρι και τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος, που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι αναγκαία, και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.Παράλληλα, έδωσε τη δέσμευση για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια».

Σε μια σπάνια για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στιγμή, εμφανώς συγκινημένος ζήτησε από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.Ζούμε, είπε, ιστορικές στιγμές. Στις συνταρακτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την τελευταία λέξη και σφραγίδα, την έβαλε ο ελληνικός λαός. Δεν έκανε ανάθεση ευθύνης. Έκανε κατάθεση ψυχής. Δεν εξουσιοδότησε κανέναν. Πήρε την τύχη στα χέρια του. Δεν καταψήφισε. Τίμησε τις προηγούμενες γενιές που αντιστάθηκαν και αναστήσανε αυτόν τον τόπο και αποταμίευσε ελπίδα για τις γενιές που έρχονται. Δεν αψήφησε απλά τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. Όρθωσε το ανάστημά του.

Σε αυτόν τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια.Η σημερινή κυβέρνηση, τόνισε, μπορεί απλώς να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή, στην ιστορία και το πολιτισμό, που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του, εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε.Γι αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού. Αυτά είναι ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος: «Είμαστε σάρκα από την σάρκα αυτού του λαού, ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού. Aυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε.».Δεν πρόκειται, τόνισε, να διαπραγματευτούμε την περηφάνια και τη αξιοπρέπεια αυτού του λαού και οι βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή θ’ αρχίσει σήμερα στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.Τα ξένα ΜΜΕ, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν εφαρμοστούν, θα έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σχολίασαν ότι έρχεται σε κάθετη ρήξη με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα