Στην Αλγερία ο Μακρόν - Στόχος η ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται από την Πέμπτη σε επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Αλγερία, με στόχο την ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων που έχουν χαρακτηριστεί από έντονες πολιτικές διαφορές που συνδέονται με το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας στην βορειοαφρικανική χώρα.

Τον Γάλλο αρχηγό του κράτους, συνοδευόμενο από αντιπροσωπεία άνω των 90 ατόμων, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Η Αλγερία γιόρτασε φέτος την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της

από τη Γαλλία.

Οι δύο αρχηγοί κρατών θα επισκεφθούν ένα μνημείο που κατασκευάστηκε για να τιμήσει την μνήμη των μαρτύρων του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας, ο οποίος το 1962 έβαλε τέλος σε περισσότερα από 130 χρόνια γαλλικής αποικιακής κυριαρχίας.

Υπήρξαν πολλαπλές κρίσεις στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας.

Ο Αλγερινός Πρόεδρος Τεμπούν είπε ότι υπήρξαν «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν, αναφέροντας την επανέναρξη πολλών διακυβερνητικών επιτροπών και την «εντατικοποίηση των επισκέψεων υψηλού επιπέδου».

Ο Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής Αλγερινών και Γάλλων ιστορικών για την μελέτη των αρχείων για τον αποικισμό και τον πόλεμο της Αλγερίας.

"Έχουμε ένα κοινό παρελθόν" που είναι "σύνθετο, οδυνηρό" και "αποφασίσαμε μαζί" να δημιουργήσουμε μια επιτροπή ιστορικών για να "κοιτάξουμε μαζί αυτήν την ιστορική περίοδο", "από την αρχή του αποικισμού έως τον πόλεμο της απελευθέρωσης, χωρίς κανένα ταμπού, με την επιθυμία για πλήρη πρόσβαση στα αρχεία μας», είπε ο Μακρόν σε κοινή δήλωση με τον ομόλογό του Τεμπούν.

Ο Γάλλος ηγέτης, στην δεύτερη επίσκεψή του στην Αλγερία από τότε που εξελέγη Πρόεδρος το 2017, επέλεξε να επικεντρωθεί στις νεοφυείς επιχειρήσεις, την καινοτομία, την νεολαία και τους νέους τομείς, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλγερία, Μακρόν #45 Στόχος,algeria, makron #45 stochos