Στη Βουλή τα προβλήματα με τα στεγαστικά προσφύγων

Συγκεκριμένα προβλήματα με αιτήσεις προσφύγων για στεγαστικά προγράμματα που έχουν εντοπιστεί από έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου εξέτασε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής σήμερα.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είπε ότι «από την πρώτη στιγμή της αλλαγής των κριτηρίων σημειώσαμε την αδικία η οποία επρόκειτο να συντελεστεί εις βάρος του προσφυγικού κόσμου». Πρόσθεσε ότι «τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως όσο και

το Διοικητικό Δικαστήριο δικαιώνουν τις θέσεις μας».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, «ο χρόνος εξέτασης έχει κριθεί, τόσο από το Διοικητικό Δικαστήριο όσο και από την Επίτροπο Διοικήσεως, ότι ξεπερνά το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο και κατ’ επέκταση οι αιτήσεις θα έπρεπε να εξεταστούν στη βάση των κριτηρίων που ίσχυαν κατά την ημερομηνία της αρχικής εξέτασης της αίτησης».

Δυστυχώς, συνέχισε η ίδια, «αντί η κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καλύψει τους πρόσφυγες που δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο, έχει επιλέξει την οδό της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Στην περίπτωση, είπε, «της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει πρωτοτυπήσει, ζητώντας νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα». «Πράττουν, δηλαδή, ό,τι περνά από το χέρι τους απλά και μόνο για να μην αποδεχθούν την αδικία που προκάλεσαν σε βάρος του προσφυγικού κόσμου», πρόσθεσε.

«Αν επιθυμούμε κράτος δικαίου, τότε δεν θα πρέπει να σταθούμε πίσω από νομικίστικες μικρότητες», σημείωσε η κ. Κουκουμά. Ακόμη, πρόσθεσε, «και αν οι αδικημένοι έχασαν το δικαίωμα τους ν’ απευθυνθούν στη δικαιοσύνη λόγω παρέλευσης χρόνου, αυτό δεν παραγράφει την αδικία σε βάρος τους».

«Ως ΑΚΕΛ, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, καταρχάς, να σεβαστεί την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και να υιοθετήσει τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως», είπε.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, «ζητούμε να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα και αδίκως απορρίφθηκαν ή έλαβαν μειωμένες χρηματικές χορηγίες και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία».

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση όπως οι αιτήσεις εξετάζονται την περίοδο υποβολής τους, ενώ μίλησε και για ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό της υπηρεσίας που εξετάζει τις αιτήσεις.

«Στην έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρεται σε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίοι προσέφυγαν και ενώπιον της δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε ότι αδίκως απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους», ανέφερε η κ. Αριστείδου.

Είναι γεγονός, πρόσθεσε, «ότι τα διάφορα σχέδια παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες, άλλα είχαν ακυρωθεί και άλλα είχαν κουτσουρευτεί συνεπεία της οικονομικής κρίσης, κατ’ απαίτηση της τρόικας».

Δηλαδή, ανέφερε, «αναθεωρήθηκαν κάποια κριτήρια από το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το αρμόδιο Υπουργείο για τα σχέδια παροχής οικονομικής βοήθειας σε εκτοπισμένους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα».

Ήδη, είπε η κ. Αριστείδου, «ως ΔΗΣΥ, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, ειδικά για την εξέταση των αιτήσεων, και αυτό για να αποφεύγονται φαινόμενα απόρριψής τους λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται για να εξεταστεί μια αίτηση». Και αυτό, πρόσθεσε, «επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο, ο αιτητής, την περίοδο που θα εξεταστεί η αίτησή του να μην πληροί τα νέα κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την εποχή που είχε υποβάλει την αίτηση να πληρούσε όλα τα κριτήρια που ίσχυαν τότε».

Γι αυτό, εξήγησε, «και έχουμε καταθέσει πρόταση για εξέταση των αιτήσεων την περίοδο υποβολής της και όχι ύστερα από χρόνια».

Ζητήσαμε, επιπλέον, ανέφερε η Βουλευτής, «να ενισχυθεί η υπηρεσία με επιπλέον λειτουργούς, αφού οι λόγοι καθυστέρησης, όπως μας αναφέρθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλεται και καθαρά στην υποστελέχωσή της».

«Εμείς, ως ΔΗΣΥ, επιμένουμε στην πρότασή μας για την εξέταση των αιτήσεων την περίοδο που υποβάλλονται, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα προβλήματα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα