Αντιδρούν για την δήλωση του ΥΠΟΙΚ για τον κατώτατο μισθό

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι ο η Κύπρος διαθέτει υψηλό κατώτατο μισθό, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Γενική Αναπληρώτρια του ΓΓ ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», στην δήλωση του Υπουργού κάνει μια σύγκριση η οποία δεν είναι σωστή και ολοκληρωμένη, αλλά αποσπασματική και οδηγεί σε αυθαίρετα

συμπεράσματα.

Όπως είπε, στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες, δεν υπάρχει ένας εθνικός, κατώτατος μισθός, αλλά κάποιοι κατώτατοι μισθοί ορίζονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ υπάρχει και διάταγμα για εννιά συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως είπε, λόγω της φύσης τους είναι ευάλωτα και δύσκολα αποκτούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε, όταν τα είπε αυτά, παρέβλεψε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με πάρα πολλά προσόντα που εργάζονται με 500 και 600 ευρώ κι έκανε μια δήλωση που δημιουργεί εντυπώσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει ο μισθός, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη δήλωση συμφέρει όσους θέλουν να μειωθεί ή να καταργηθεί ο μισθός.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Λένα Παναιγιώτου, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από μια διαπίστωση πάνω σε πραγματικούς αριθμούς, όπου συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ, ο κατώτατος μισθός –ο οποίος περιορίζεται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα- είναι ο 8ος υψηλότερος στην Ευρώπη.

Όπως είπε, δεν έχει τεθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά, παρά τις πάγιες θέσεις όλων των πλευρών.

«Είναι γνωστή η θέση της ΟΕΒ για μείωση και κατάργηση του κατώτατου μισθού, αλλά η τελευταία φορά που είχε τεθεί το συγκεκριμένο αίτημα, ήταν το 2013, όταν η οικονομία μας υπέστη εκείνο το τεράστιο σοκ που όλοι βιώσαμε και όταν μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, προχωρούσαμε σε συγκεκριμένες μειώσεις μισθών σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, η κα Παναγιώτου είπε ότι παραμένει ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας εκτός αγοράς εργασίας κι αυτό δείχνει ότι «για κάποιους συνανθρώπους μας τα πράγματα είναι δύσκολα», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια τάση να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στους τομείς των ξενοδοχείων/κέντρων αναψυχής και στη γεωργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα