«Να αναστείλουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα» (vid)

Για το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα, της 16ης Απριλίου, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε ότι η συγκυρία τέλεσης του εν λόγω δείπνου, δεν είναι η καταλληλότερη.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή η Διεθνής Κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στη Συρία και όχι στην Κύπρο.

Ο

κίνδυνος, πρόσθεσε, που διατρέχει η δική μας πλευρά από τη διεξαγωγή του δείπνου, είναι να «παραγγέλλει» ο κάθε ένας ό,τι θέλει.

«Έχετε αμφιβολία ότι ο κ. Ακιντζί θα βάλει πάνω στο τραπέζι το δικό του αγαπημένο φαγητό, που τώρα είναι το φυσικό αέριο;», διερωτήθηκε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τριανταφυλλίδης, εξηγώντας πώς θα βγάλουμε από τη συζήτηση του Κυπριακού το φυσικό αέριο, δήλωσε: «Εγώ θα έλεγα ότι από μόνοι μας θα έπρεπε να πούμε "αναστέλλω το ενεργειακό μου πρόγραμμα". Γιατί το αναστέλλουμε; Διότι αφαιρώ από την Τουρκία, ένα πεδίο επί του οποίου τής δώσαμε τη δυνατότητα, μέσω της στρατιωτικής της ισχύος, να μας εκβιάζει».

Στο ερώτημα αν μια τέτοια κίνηση, δεν θα αποτελέσει «νίκη» της Τουρκίας επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε: «Προτιμώ να χάσω μια μάχη, κυρία Χριστοφίδου, παρά να χάσω τον πόλεμο».

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι όντως αυτή τη χρονική στιγμή ο κόσμος φλέγεται κάπου. Όμως, πρόσθεσε, επειδή πάντα κάπου αλλού θα υπάρχει ανάφλεξη και ένταση, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλυτο το Κυπριακό.

«Το Κυπριακό είναι δύσκολο πρόβλημα πλέον. Και επειδή είναι δύσκολο και επειδή και πάλιν γενικά η πολιτική ηγεσία (δεν μιλώ για τον Πρόεδρο αυτή τη στιγμή) πιστεύω ότι σαν να είναι σε άλλο πλανήτη», σημείωσε.

Για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προωθήσουμε λύση του Κυπριακού, χωρίς να μπει κάποτε στο τραπέζι, κάπου, το φυσικό αέριο;».

«Μήπως οι άλλοι (σ.σ. Τουρκία – Τουρκοκύπριοι) είναι τρελοί δηλαδή; Ή είναι καθυστερημένοι;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Ρολάνδης υπογράμμισε ότι με βάση τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, η διαχείριση του φυσικού αερίου διευθετείται, αν λυθεί το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, αφού είναι λυμένο το ζήτημα του φυσικού αερίου, αν λυθεί το Κυπριακό, τότε να βάλουμε για λίγο "στην πάντα".

Η πρόταση του κ. Ρολάνδη αφορά μια παύση του ενεργειακού προγράμματος για εννέα μήνες και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα