Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα Διασποράς, που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο επίτροπος προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, είχαν την πρώτη συνάντηση με τον επικεφαλής της «Εβραϊκής Οργάνωσης για το Ισραήλ» Νάταν Σαράνσκι και τη δεύτερη με την υφυπουργό Εξωτερικών Τζίπε Χοτόβελι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουίκ δήλωσε:

«Η πρώτη τριμερής συνάντηση για τη συνεργασία των ομογενειακών κοινοτήτων και οργανώσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα συνεννόησης. Και οι τρεις αντιπροσωπείες ανταποκριθήκαμε πλήρως στη βούληση των αρχηγών των κυβερνήσεών μας να εκπονήσουμε όλον τον απαιτούμενο προγραμματισμό, έτσι ώστε να αρχίσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι από κοινού δράσεις των τριών ομογενειών και στις τρεις χώρες μας, με συντονισμένα κοινά ταξίδια, κυρίως των νεολαιών της Διασποράς, αλλά και κοινές δράσεις στις χώρες όπου ζουν οι απόδημοί μας.

Μετά την πρόσκληση που απηύθυνα στους συνομιλητές μου εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, και η οποία έγινε αποδεκτή, η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του καλοκαιριού. Η τελική ημερομηνία θα συμφωνηθεί σε συνεννόηση των διπλωματικών μας γραφείων, ενώ την οργάνωση, από ελληνικής πλευράς, θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Είναι ενημερωμένος ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος βρίσκεται μαζί μου στο Ισραήλ, και για να συμμετάσχει στο διεθνές σεμινάριο που διοργανώνει η ΚΝΕΣΕΤ με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, για θέματα σχετιζόμενα με τη Διασπορά».

Στις τριμερείς συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, συμμετείχαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ Κωνσταντίνος Μπίκας και ο σύμβουλος του διπλωματικού του γραφείου Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Το απόγευμα, ο κ. Κουίκ θα απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Σεμινάριο για τη Διασπορά και θα μιλήσει στη θεματική ενότητα του Σεμιναρίου «Διατήρηση της Γλώσσας και της Πολιτιστικής Ταυτότητας».

Αύριο, θα επισκεφθεί το μουσείου του Ολοκαυτώματος, όπου και θα καταθέσει στεφάνι. Πριν από τις τριμερείς συναντήσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε και προσκύνησε τον Πανάγιο τάφο, ο οποίος μετά τις εργασίες αναστήλωσής του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα επαναλειτουργήσει πλήρως στις 22 Μαρτίου, ως ο κορυφαίος προσκυνηματικός προορισμός των Αγίων Τόπων.

«Σήμερα που είδα τον Πανάγιο Τάφο, απαλλαγμένο από τις σκαλωσιές, μπορώ να πω ότι είχα απέναντί μου ένα κουβούκλιο που έλαμπε. Εξαιρετική η δουλειά των καθηγητών, των τεχνικών, αλλά και των εξωτερικών συνεργατών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συντόνισε η καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου», σχολίασε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η δημοσιότητα που έχει πάρει σε παγκόσμιο επίπεδο όλο αυτό το εγχείρημα, που ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι αντανακλά και στην Ορθοδοξία και στο Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης, επισκέφθηκε δύο φορές το "εργοτάξιο" ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιδεικνύοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον για το εδώ πολύ σημαντικό εγχείρημα».

Χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ Χρήστο Σοφιανόπουλο, συναντήθηκε στη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας με τα μέλη της ομογένειας, μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Ο κ. Κουίκ απάντησε σε ερωτήσεις των ομογενών, που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για τα εθνικά ζητήματα. Τους ευχαρίστησε για τις πρωτοβουλίες τους στη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, με ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα από εθελοντές καθηγητές, αλλά και για τη διοργάνωση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις ελληνικές τέχνες και τη μουσική».

Τέλος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Γερασίμου στον Ιορδάνη ποταμό, προσκύνησε στην κρύπτη της Παναγιάς Γλυκοτροφούσας και πήρε την ευλογία του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία από τα δημοσιογραφικά χρόνια του υφυπουργού και τα πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ του στους Αγίους Τόπους.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα