Στη Νέα Υόρκη ο Έιντε για ειδική θεματική συζήτηση του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί στις 10 και 11 Μαΐου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συμμετέχοντας σε ειδική θεματική συζήτηση που οργανώνει ο πρόεδρος της 70ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, Mogens Lykketoft, με θέμα «Ηνωμένα Εθνη, Ειρήνη και Ασφάλεια».

Ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο συντονιστής στην

τρίτη διαδραστική σύνοδο, η οποία θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή, τις εταιρικές σχέσεις και τη λογοδοσία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, με στόχο να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τον ρόλο όλων των ενδιαφερομένων, τις ειδικές σχέσεις τους με στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων τους ΟΗΕ και τους
τρόπους για να ενισχυθεί το επίπεδο της αποτελεσματικότητας.

Η θεματική συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, με ομιλίες του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του βοηθού ΓΓ Jan Eliasson. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Λιβεριανή νομπελίστρια Leymah Gbowee, και ο πρώην ΓΓ του Οργανισμού Αραβικών Κρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγίπτου Amr Moussa. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις κρατών – μελών γύρω από το θέμα «σημερινές απειλές στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ενώ στο γεύμα εργασίας, σε υπουργικό επίπεδο θα γίνει συζήτηση γύρω από το ρόλο του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο γεμάτο κινδύνους σημερινό κόσμο, τις προσδοκίες και τις πραγματικότητες.

Το θέμα της πρώτης διαδραστικής συνόδου είναι «Βιώσιμη ειρήνη σ’ ένα κόσμο γεμάτο κινδύνους: Είναι ο ΟΗΕ αποτελεσματικός στην πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων»;

Και στη δεύτερη διαδραστική σύνοδο – που θα συντονίσει η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουζάνα Μαλκόρα – το θέμα είναι «Δίνοντας το παράδειγμα: Καινοτόμες συνεργασίες και απαντήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έιντε θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους βοηθούς ΓΓ του ΟΗΕ, Χερβέ Λαντσού (Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων) και Τζέφρι Φέλτμαν (Πολιτικών Υποθέσεων), για αξιολόγηση της κατάστασης στην Κύπρο και συζήτηση για τα περαιτέρω βήματα. Θεωρείται βέβαιη επίσης η συνεργασία του με την νέα ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαπεθ Σπέχαρ, που μέχρι τα τέλη Μαΐου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην Κύπρο.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα