Προς παραίτηση ο Νταβούτογλου

Μείζων πολιτική και πολιτειακή κρίση στην Τουρκία μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ οδήγησαν σε ρήξη τις σχέσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου, με το ενδεχόμενο παραίτησης του τελευταίου να εμφανίζεται ως πολύ πιθανό

Με μείζονα πολιτική και πολιτειακή κρίση απειλείται η Τουρκία, καθώς η διαφαινόμενη ρήξη στις σχέσεις Ταγίπ Ερντογάν-Αχμέτ Νταβούτογλου καθιστά το ενδεχόμενο παραίτησης του Τούρκου Πρωθυπουργού ως κάτι περισσότερο από πιθανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ,

οι πρόσφατες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ οδήγησαν σε ρήξη τις σχέσεις των δύο ανώτατων Τούρκων πολιτειακών αξιωματούχων, με το ενδεχόμενο παραίτησης Νταβούτογλου να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το ήδη ασταθές και τεταμένο πολιτικό περιβάλλον στην Τουρκία.

Αιτία της σύγκρουσης αποτελεί απόφαση της Ανώτατης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, η οποία αφαίρεσε το δικαίωμα στον Πρόεδρο του κόμματος και Πρωθυπουργό της χώρας να διορίζει επαρχιακούς αξιωματούχους, με πλειοψηφία 47 εκ των 50 ψήφων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Μαΐου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά όχι να χαλάσει τις καρδιές των φίλων του με τους οποίους μοιράζονται έναν κοινό σκοπό.

«Θα κάνω στην άκρη, αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θα επιτρέψω σε αυτό το καθαρό κίνημα, τη μόνη ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, να βγει πληγωμένο», ανέφερε.

Παραγκωνισμός
Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σαφές σημάδι της ρήξης μεταξύ του Ερντογάν, μιας ιδρυτικής φυσιογνωμίας του κόμματος, ο οποίος πιέζει για μια εκτελεστική προεδρία, μέσα από την αλλαγή του συντάγματος, και του Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να παραγκωνιστεί, αν αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας.

«Εμείς δεν θα προδώσουμε τη χώρα μας, τον λαό μας ή τις αξίες μας. Εμείς δεν θα δώσουμε άδεια σε προδότες. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στηρίζουν τις ελπίδες τους στο ΑΚΡ δεν θα πρέπει να ανησυχούν», επισήμανε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΡ είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα, που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα εκλογικά τους συμφέροντα.

«Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία επιτύχει τους στόχους της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε κάτω από αυτήν την υπέρτατη στέγη. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από την αλήθεια, πιστεύουμε και την καθαρή πολιτική», πρόσθεσε.

Συνάντηση των δύο
Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν συνάντηση χθες στις έξι το απόγευμα προς συζήτηση της κατάστασης, διερευνώντας τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, ωστόσο μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα, στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι από αυτήν κρίνεται το πολιτικό μέλλον του κ. Νταβούτογλου.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει, με δηλώσεις του στη «Hurriyet», ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Επιπλέον ο κ. Νταβούτογλου, σε δημόσιες δηλώσεις του προχθές, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα, θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση όσο υψηλά κι αν βρίσκεται αυτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του και να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του.

Εξάλλου, χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών, ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν από τη συνάντηση. «Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη καταστρέφουν, αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας».

Εν τω μεταξύ, «ψίθυροι» αλλά και φήμες για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πρώην συμπαθούντες του Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας, πλέον, την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ελληνικές ανησυχίες
Την ίδια ώρα, η κρίση στις σχέσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου φαίνεται να προκαλεί έντονες ανησυχίες και στην Αθήνα, η οποία φοβάται μια ενδεχόμενη απόπειρα εξαγωγής της ενδοκυβερνητικής κρίσης από την Άγκυρα, με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που συνηθίζουν να πράττουν οι Τούρκοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ήδη εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, με τους Κούρδους να έχουν ξεσηκωθεί πετυχαίνοντας εντυπωσιακά πλήγματα κατά του τουρκικού Στρατού, και την οικονομία της Τουρκίας να έχει κλονιστεί από τις ρωσικές κυρώσεις αλλά και από την κατάρρευση του τουρισμού, κινδυνεύει να οξυνθεί έτι περαιτέρω, προκαλώντας δυσεπίσχετες αναταράξεις.

«Υπάρχει έδαφος για διαμάχες, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιλτέρ Τουράν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi, της Κωνσταντινούπολης, για να προσθέσει. «Προφανώς πρόκειται για δύο φιλόδοξους πολιτικούς, επομένως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σκεφτεί κανείς ότι ξεκινάει μάχη εξουσίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, τα σενάρια για αντικατάσταση του Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν ξεκινήσει, και ήδη κυκλοφορούν ονόματα διαδόχων του, με πρώτον τον Binali Yildirim, φίλο του Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια και νυν υπουργό Μεταφορών, και τον Berat Albayrak, υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν.
Εκτιμάται, δε, πως η σύγκρουση του Τούρκου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό της χώρας θα έχει δραματικότερες επιπτώσεις απ’ ό,τι η προηγούμενη με τον τέως Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς το ειδικό πολιτικό βάρος του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και η αποδεκτικότητά του τόσο από κέντρα στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είναι αρκετά σημαντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα