ΣΤΕΚ: Οργάνωσε εργαστήρι για καινοτομία και ψηφιακό μάρκετινγκ στον τουρισμό

Η καινοτομία στην τουριστική επιχειρηματικότητα και η στρατηγική προώθησης του τουρισμού στην ψηφιακή εποχή και το ψηφιακό μάρκετινγκ βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο εργαστηρίου που διοργάνωσε στη Λεμεσό ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

Το Εργαστήριο Πρωτοβουλίας και Συνεργασίας το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Νησιά-Ελκυστικοί Προορισμοί της Μεσογείου -SMART TOUR» και αποτελούσε συνέχεια προηγούμενου

εργαστηρίου που συνδιοργάνωσαν ΣΤΕΚ και Περιφέρεια Κρήτης, είχε ως βασικό στόχο τη δημιουργική διασύνδεση φορέων λήψης αποφάσεων, επιστημονικής κοινότητας και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για την ανταλλαγή τουριστικής τεχνογνωσίας καθώς και τη διερεύνηση δυνατοτήτων ανάληψης κοινών διαπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καινοτομία και τουριστική επιχειρηματικότητα, τις νέες προκλήσεις και τάσεις στο τουριστικό μάρκετινγκ, τις θεματικές διαδρομές Τουρισμού στην Κύπρο και το ψηφιακό μάρκετινγκ για τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στην Κύπρο

Στον χαιρετισμό του ο Γραμματέας του ΣΤΕΚ Σωκράτης Σολομίδης είπε ότι ο ΣΤΕΚ διαχρονικά υποστηρίζει ότι ο ποιοτικός τουρισμός αποτελεί μονόδρομο και με αυτόν τον προσανατολισμό πορεύεται τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με κατεύθυνση, όπως εξήγησε, την έρευνα και μελέτη του τουρισμού της Κύπρου, την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα, του ιστορικού πλούτου και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, εμπειρίας και επαγγελματικής δεοντολογίας και την περαιτέρω ενίσχυσης της ποιοτικής προβολής του τουριστικού μας προϊόντος.

Σημείωσε πως ακριβώς η υλοποίηση του Έργου «Νησιά-Ελκυστικοί Προορισμοί της Μεσογείου» - Πράξη SMART TOUR, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική αυτή του ΣΤΕΚ.

Στον δικό του χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε η Δημοτική Σύμβουλος Αθηνά Σπύρου, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι στη σύγχρονη εποχή όπου οι πολίτες είναι όλο και περισσότερο ενημερωμένοι ως προς το τουριστικό προϊόν, η επιτυχία των τουριστικών προορισμών βασίζεται στους παράγοντες  βιωσιμότητα. προσβασιμότητα, ψηφιοποίηση και πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα.

«Είναι σημαντικό η ανάπτυξη και προώθηση του ‘έξυπνου τουρισμού’ με ψηφιακά εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες που να ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και την υποστήριξη των δημιουργικών βιομηχανιών, των τοπικών ταλέντων και της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Πρόσθεσε πως η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση όλων των πτυχών της τουριστικής εμπειρίας, επιτρέποντας τη βιωσιμότητα και βοηθώντας τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, είναι κάτι που πρέπει όλοι να εκμεταλλευτούμε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού Κώστας Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού δεν αφορά την αναβάθμιση και προβολή του, αλλά και το τι τελικά επιστρέφεται ως όφελος στον ίδιο τον προορισμό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό τουριστικό προϊόν αν δεν είναι βιώσιμο, αν δεν έχει καλλιεργηθεί δηλαδή ο σεβασμός για τη διαφύλαξη του και αν δεν υλοποιούνται δράσεις προς τον σκοπό αυτό», τόνισε, υποδεικνύοντας πως καθοριστικής σημασίας κρίνεται επιπλέον η ευθυγράμμιση όλων των φορέων σε ένα κοινό όραμα.

«Το SMART TOUR» σημείωσε ο ΓΔ του Υφυπουργείου Τουρισμού, «προάγει αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, καθώς στοχεύει στη συνεργασία των φορέων για την ανάπτυξη τουριστικών στρατηγικών, την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας, αειφορίας και διασυνοριακών συνεργασιών»

Εισηγήσεις – παρουσιάσεις κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι τέως Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Γεώργιος Δρακόπουλος Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και πρώην ΓΔ ΣΕΤΕ, η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια ΣΤΕΚ, ο Γιάννης Χαραλάμπους, Υπεύθυνος Διαχείρισης Πράξης SMART TOUR και οι Έφη Λέκου και Αναστασία Κατζικά από τουριστικές επιχειρήσεις.

Στο εργαστήριο παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας από Κύπρο και Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Πράξη SMART TOUR είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην υλοποίηση της Πράξης συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου &Νησιωτικής Πολιτικής από την Ελλάδα και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου από την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα