ΣτΕ: Πρόοδος στην προστασία γλωσσικών μειονοτήτων στην Κύπρο

Πρόοδο στην προστασία γλωσσικών μειονοτήτων στην Κύπρο εντοπίζει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η διδασκαλεία και η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της Αρμενικής και της Μαρωνιτικής Αραβικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Περιφερειακών Γλωσσών και Γλωσσών Μειονοτήτων, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα μαζί με τη Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών «Το γενικότερο

κλίμα στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις γλώσσες μειονοτήτων είναι πολύ θετικό».

«Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η εφαρμογή προνοιών της Χάρτας που αφορούν την Αρμενική και την Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα έχει βελτιωθεί», σημειώνεται.

Ωστόσο, προστίθεται, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συστήνει όπως γίνουν βήματα για επέκταση της διδασκαλίας αυτών των γλωσσών και ενίσχυσης της παρουσίας τους στη (ραδιοτηλεοπτική) μετάδοση».

«Οι κυπριακές αρχές έχουν επίσης λάβει μέτρα για ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις μειονότητες των Αρμενίων και των Μαρωνιτών, περιλαμβανομένης της υποστήριξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δείχνουν ένα ενδιαφέρον από αυτούς που τις μιλούν να προωθήσουν τις γλώσσες τους», αναφέρεται. Και οι δύο μειονότητες έχουν από ένα εκπρόσωπο στη Βουλή, προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι η αρμενική γλώσσα διδάσκεται στην προδημοτική, τη δημοτική και την κατώτερη μέση εκπαίδευση και ότι ραδιοφωνική εκπομπή στην Αρμενική μεταδίδεται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αναφέρεται, η γλώσσα δεν διδάσκεται στις τελευταίες τάξεις της μέσης εκπαίδευσης και δεν προβάλλεται σε τακτική βάση στην κυπριακή τηλεόραση.

Προστίθεται ότι «η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα βρίσκεται σε πιο μειονεκτική θέση, παρόλο που οι Αρχές παρέχουν χρηματοοικονομική υποστήριξη για τη διενέργεια έρευνας πάνω στη γλώσσα και για τη λήψη μέτρων στη βάση της Χάρτας».

«Η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική γλώσσα διδάσκεται μόνο σε επίπεδο δημοτικής εκπαίδευσης και χρησιμοποιείται ελάχιστα από οποιαδήποτε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο», αναφέρεται.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτρέπει «τις Αρχές να προωθήσουν περαιτέρω την προστασία» των δύο γλωσσών διά μέσου της παροχής κατάρτισης εκπαιδευτικών για τις γλώσσες και διασφάλισης ότι και οι δύο γλώσσες έχουν παρουσία στη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση .

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις Περιφερειακές Γλώσσες ή Γλώσσες Μειονοτήτων τέθηκε σε ισχύ το 2002 στην Κύπρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα