Στα Σκόπια το απόγευμα ο Νίκος Κοτζιάς

Για διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια θα αναχωρήσει το απόγευμα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, καθώς η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αφού οι προτάσεις των δύο πλευρών έχουν, ήδη, κατατεθεί.

Η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών έγινε υπό άκρα μυστικότητα, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οποιαδήποτε διαρροή στην παρούσα φάση θα δυσχέραινε τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο

κ. Κοτζιάς θα έχει διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Στις 30 Μαρτίου, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, θα έχουν νέα συνάντηση στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κοτζιά, περιλαμβάνει προτάσεις για το όνομα, πρόνοιες για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, ελληνικές θέσεις για την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των Σκοπίων, αλλά και προτάσεις για τα παράγωγα εμπορικής χρήσης, που θα προκύψουν από την ονομασία.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει καταστήσει σαφές πως η Αθήνα θέλει λύση-πακέτο, που θα διευθετεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα οριστικά.

Ειδικά για το όνομα επιδιώκει σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία», αλλά με σλαβική χροιά και αμετάφραστο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Αθήνα βλέπει θετικά τη λύση του Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), ιδέα που δεν έχουν απορρίψει τα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, έχει απορρίψει την ονομασία Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), λέγοντας πως προτιμά γεωγραφικό κι όχι χρονικό προσδιορισμό.

Στο μεταξύ, λίγο πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ελλάδας στα Σκόπια, στο θέμα παρενέβη η Μόσχα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η ρωσική πλευρά τόνισε πως «τα σχέδια εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα