ΗΠΑ: Απέσυραν τις κατηγορίες για τους μπράβους του Ερντογάν

Σε απαλλαγή των κατηγοριών στα 11 από τα 15 μέλη της φρουράς του Ερντογάν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών κατά την επίσκεψή του Τούρκου Προέδρου τον Μάιο του 2017 στην Ουάσινγκτον, προχώρησαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), η απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν διώξεις στους

15 σωματοφύλακες είχε επιδεινώσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση Τραμπ προσπαθούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θεωρείτο βασικός σύμμαχος στον αγώνα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Η κίνηση να απαλλαγούν από τις κατηγορίες οι περισσότεροι από αυτούς, αναφέρει η WSJ, γίνεται για να εξομαλύνει μια εστία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

#Erdoğan'ın korumaları kavgaya karıştı https://t.co/gsi1iQ68Ye #amerikaninsesi pic.twitter.com/Jv3g5E7AVA

— Amerika'nın Sesi (@VOATurkish) May 17, 2017

«Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή τον Νοέμβριο πρώτα να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον τεσσάρων μελών της ασφάλειας του κ. Ερντογάν. Στη συνέχεια, παραιτήθηκαν από κατηγορίες εναντίον επτά άλλων στις 14 Φεβρουαρίου, την προηγούμενη ημέρα που ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον βρισκόταν στην Άγκυρα για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να μειώσει τις εντάσεις. Μεταξύ εκείνων που είχαν απαλλαγεί από νομική ποινή αμέσως πριν από τη συνάντηση υψηλού επιπέδου ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του κ. Ερντογάν».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι κανένας δεν πίεσε τους εισαγγελείς να αποσύρουν οποιαδήποτε κατηγορία για πολιτικούς λόγους. Αντ' αυτού, οι αποφάσεις ήταν το αποτέλεσμα των ανακριτών, που αναγνώρισαν εσφαλμένα ορισμένους από τους υπόπτους και δεν κατάφεραν να προσκομίσουν αρκετά στοιχεία εναντίον τους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πληρεξούσιο, που προσέφερε κάποιες δωρεάν νομικές συμβουλές στους κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους εξοικειωμένους με συνομιλίες και αναφέρει πως ο κ. Τίλερσον, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με Τούρκους ηγέτες, επεσήμανε τις αποφάσεις για απόσυρση των κατηγοριών - οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ή εξαγγελθεί - ως παράδειγμα του πώς οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται στα παράπονα του κ. Ερντογάν.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αντιμετωπίστηκαν από μια σειρά προκλήσεων, όπως η δίωξη των φρουρών και η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να προωθήσει άμεσα τους Σύρους Κούρδους μαχητές που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Επικεφαλής της Αστυνομίας της Κολούμπια, Peter Newsham, χαρακτήρισε τα γεγονότα, τότε που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ως μια απρόκλητη και "σκληρή επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών".

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι επιτέθηκαν στους υποστηρικτές του κ. Ερντογάν και κατηγόρησαν την αστυνομία της Ουάσιγκτον και τη Μυστική Υπηρεσία ότι δεν έκαναν αρκετά για να χωρίσουν τις δύο ομάδες.

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον επτά άλλων. Αξίζει να σημειωθεί πως το United States Attorney των ΗΠΑ δεν εξέδωσε κανένα Δελτίο Τύπου τον περασμένο μήνα όταν απέσυρε τις κατηγορίες, αλλά απάντησε σε ερωτήσεις της The Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.

Το Γραφείο δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει κατηγορίες εναντίον τεσσάρων άλλων μελών της ομάδας ασφαλείας του κ. Ερντογάν, καθώς και δύο Καναδών πολιτών, κανένας εκ των οποίων δεν συνελήφθη.

Δύο Αμερικανοί πολίτες αναμένουν καταδίκη, αφού παραδέχθηκαν ενοχή τον Δεκέμβριο για κακουργηματική επίθεση και εμπλοκή στο περιστατικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα